JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Far spiller birollen

Nybakte fedre er avhengig av morens livssituasjon for å ha rett til pappapermisjon. Hvor er logikken?

tri.nguyen@lomedia.no

Hvert år mister cirka 6500 arbeidende fedre retten til sin fedrekvote. Grunn: Moren oppfyller ikke kravene til jobb og inntekt før barnet ble født. Dermed fratas fedre retten til å bli kjent med sitt eget barn, uten å ha gjort noe galt. Han har jobbet og han har skattet.

I dag er kravene til far slik:

– Mor må ha jobbet i en 50% stilling eller mer minimum seks av de siste ti månedene.

– Far har hatt inntektsgivende arbeid minimum seks av de siste ti månedene.

Med andre ord sier regelen klart ifra at det er mor som er hovedpersonen i omsorgen, og far spiller bare en birolle. Om far skal lykkes med å være far og få lov til å være hjemme sammen med ungen og pleie det avhenger helt av mor. Det er ikke hva jeg vil kalle en kamp for likestilling, slik reglene er i dag.

Regjeringen har lovet å bedre rettighetene til disse stakkars 6500 fedrene, men til nå har de ikke kunnet gi noen konkrete løfter. Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) har sagt at han ikke vil at staten skal betale for at begge foreldrene er lenge hjemme samtidig.

Men dette vil jo egentlig ikke være et problem hvis kravet om aktivitetsplikt for mor opprettholdes. For bare slik kan far overta hovedrollen i hjemmet, mens den egentlige hovedpersonen selv tar permisjon fra husmorrollen og gjør andre konstruktive ting. Heldigvis vil det komme avklaringer rundt dette når regjeringen skal legge fram stortingsmelding om likestilling.

– I vårt alternative statsbudsjett foreslår vi at alle fedre skal få selvstendig opptjeningsrett basert på at de selv har vært i arbeid. I dag kan en far ha jobbet i tyve år og betalt skatt og trygdeavgift uten å få mulighet til å ta ut fedrekvoten fordi ordningen er avhengig av mors inntjening. Slik diskriminerer lovverket flere tusen menn, sier stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland (H) til dagens Aftenposten.

Alle som er for likestilling burde se at dagens ordning diskriminerer menn, og reduserer deres rolle som en likeverdig omsorgsperson.

Annonse
Annonse