JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

20 milliarder i skattekutt

Frp vil kutte skatter og avgifter med 20 milliarder kroner.

kjell.werner@anb.no

Dette går fram av Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett, som legges fram tirsdag.

– Alle alderspensjonister får skattelettelse, sier finanspolitisk talsmann Ulf Leirstein i Frp til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år innebærer at 30 prosent av pensjonistene får skjerpet skatt, mens resten får lettelser. Samlet blir det dermed en lettelse for pensjonistene med regjeringens opplegg, men Fremskrittspartiet går altså enda lenger og garanterer at absolutt alle alderspensjonister vil komme ut i pluss. Det skjer blant annet ved at Frp sier nei til å heve trygdeavgiften fra 3 til 4,75 prosent.

Lettelser til alle

– I tillegg hever vi minstefradraget for alle lønnstakere fra 75.000 til 90.000 kroner. Dermed vil alle grupper her i landet få skattelettelse med Fremskrittspartiets politikk, sier Leirstein.

Han lover også å fjerne den såkalte kildeskatten for pensjonister i utlandet.

Frp vil fjerne arveavgiften, og starter arbeidet med å trappe ned formuesskatten.

– Vi legger opp til å fjerne formuesskatten på fire år, sier Leirstein.

Billigere bensin

I sitt alternative forslag går Frp inn for å kutte bilavgiftene med 5,5 milliarder kroner.

– Det største grepet her er å kutte avgiftene på bensin og diesel med en krone literen, sier Frp-talsmannen og viser til at dette samlet er en avgiftslettelse på tre milliarder kroner.

Videre vil partiet fjerne den komponenten i engangsavgiften for kjøp av bil som er relatert til effekten på motoren. Partiet vil bare at vekt og CO2-utslipp skal telle inn når engangsavgiften beregnes.

– På den måten vil vi gjøre det mulig for en vanlig familie å kjøpe seg en bil med litt større motor. Det er ofte en tryggere bil, sier Leirstein.

I kjent stil

Fremskrittspartiets skattelettelser er i kjent stil og finansieres ved betydelige kutt i landbrukssubsidier, redusert byråkrati og kutt overfor offentlige etater «over hele linja».

– Og så kutter vi i bistand til u-land pluss at vi foreslår investeringer som gjør landet mer effektivt, sier Leirstein.

Han tror ikke at Frp vil nærme seg Høyre i økonomisk politikk.

– Vi går nok løs på mange av de samme saksområdene, men Frp tar altså flere skritt enn Høyre, sier Leirstein. (ANB)

Annonse
Annonse