JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha selvstyre i strandsonen

Kommunalminister Liv Signe Navarsete vil kjempe for mer lokalt selvstyre i strandsonespørsmål.

– Vi må få en langt sterkere geografisk differensiering i strandsonen og økt lokalt selvstyre, sier kommunalminister og Sp-leder Liv Signe Navarsete til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun hevder at dette synet også er bredt representert i høringssvarene som har kommet inn i saken. Dermed ligger det an til en omkamp om saken før Miljøverndepartementet kan komme med de endelige forskriftene for strandsonepolitikken. Her står frontene etter det ANB forstår mellom SV på den ene siden og Senterpartiet på den andre.

Lokale valg

– Det lokale selvstyret må bli tillagt større vekt enn foreslått i høringsutkastet. Lokalt må kommunene få fullmakt til å gjøre valg. Noen steder bør man også kunne differensiere innad i kommunen, sier Navarsete.

Hun peker på at det kan være stort byggepress i en del av kommunen, mens det er mindre press andre steder i kommunen.

– Noen kommuner må flyttes over i en mindre streng kategori enn der de opprinnelig er foreslått plassert, sier Sp-statsråden.

Oslofjorden

Navarsete gjør det klart at reglene for strandsonen må håndteres strengt i de viktige rekreasjonsområdene langs Oslofjorden og ned til Sørlandet.

– Det samme gjelder for bynære pressområder, eksempelvis utenfor Bergen og Haugesund. På den annen side kan det ikke være slik at man ikke får bygge opp igjen et naust som har blåst ned i en orkan. Det opplever ikke folk flest som rimelig i forhold til rettsfølelse og eiendomsrett, sier hun.

Navarsete sikter til lange sjøstrekninger både på Vestlandet og i Nord-Norge hvor det ikke er press på den såkalte strandsonen.

Feil statistikk

Navarsete har blitt gjort kjent med at det er mangler i datagrunnlaget som Statistisk sentralbyrå har levert politikerne.

– SSB registrerer nemlig ikke strandsoneområder på øyer der det ikke er riksveier. Vi har fått høre om eksempler der man lokalt disponerer mye større områder enn det statistikken fra SSB innebærer, sier hun og viser til grundige utredninger som er gjort i regi av Samarbeidsrådet for Sunnhordland.

– Det er kommunene som kjenner den lokale geografien best, sier hun.

Mye sjøkant

– Det må også gjøres unntak i noen områder der de strenge reglene i det såkalte hundremetersbeltet slår uheldig ut, sier Navarsete og sikter til områder det bare er 150 meter fram til en bratt fjellside.

– Det er mange steder hvor man bare har en sjøkant av fjell, altså hvor det ikke er snakk om strand. Noen steder kan dette være attraktivt for å kunne rekruttere folk og næringsliv uten at det går ut over det vi oppfatter som strandsone, sier hun.

– Jeg er også opptatt av at fylkesmennene ikke skal kunne drive politikk på egenhånd. Vi ser store forskjeller i strandsonepolitikken fra fylke til fylke. Vi må ha sentrale retningslinjer, og så skal det ikke kunne drives politikk i alle ledd, sier Navarsete. (ANB)

Annonse
Annonse