JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Det er trist

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (71) gir Stortinget grov refs for regelrot rundt pensjoner.

– Dette utfallet er bare trist, sa hun etter å ha vitnet i retten.

Ingen fortalte at det var begrenset hvor mye man kunne tjene ved siden av stortingspensjon etter 75-årsregelen, og det var umulig å finne noe skriftlig å forholde seg til når man søkte informasjon om pensjonsordningen til Stortinget. Det framholdt tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland da hun vitnet i straffesaken mot de tidligere stortingsrepresentantene Anders Talleraas (64) og Magnus Stangeland (69) tirsdag ettermiddag.

– Det er bare trist at så mange har fått problemer på grunn av uklarheter, sa Brundtland etter vitneprovet.

Den informasjonen hun i 2003 fikk muntlige fra pensjonsstyrets sekretær, Astrid Risnes, står dessuten i direkte motstrid til det sekretæren sier i dag, ifølge Brundtland.

– Jeg fikk opplyst at tilfeldige inntekter, som foredragshonorarer og bokinntekter, ikke skulle regnes med. Det var bare inntekter som hadde en fast karakter som skulle telles med. Og det ble ikke nevnt at ordningen hadde noe inntektstak, sa hun.

Sirkus Gro

Med et solid haleheng av journalister, fotografer og kamerafolk inntok Brundtland rettssal 227 i Oslo tingrett, plasserte seg myndig i vitnestolen og ble sittende. Selv ikke den ellers myndige rettsbetjenten nådde fram med sin påpekning av at hun måtte vente med å komme inn i salen til etter at dommeren formelt hadde satt retten.

– Det er første gang jeg er i en rettssal, fastslo hun.

Etter en mild skjennepreken til journalistene, startet kvinnen med tilnavnet «Landsmoderen» og nå selvtitulert pensjonist sin vitneforklaring i umiskjennelig språkskrud.

Da siste spørsmål var stilt et par timer senere, var journalistene på beina før noen - verken Gro, pressefolkene eller rettsbetjenten - fikk med seg at dommeren gjentatte ganger påpekte at retten var satt og at det fortsatt var praktiske detaljer å avklare.

Sjekket og betalte

Brundtland medga at hun i en seksmånedersperiode på slutten av 2003 og starten av 2004 tjente rundt 500.000 kroner på å holde foredrag, for det meste i USA. Men det var først da hun fikk et stipend på 19.000 dollar fordelt på to og en halv måned i februar 2004 at hun tenkte at de månedlige utbetalingene hadde en fastere karakter.

Etter en del korrespondanse og undersøkelser, valgte hun å tilbakebetale det hadde fått i pensjon denne perioden, rundt 75.000 kroner, selv om Risnes skal ha ment at det var unødvendig.

– Et eventuelt krav mot henne er uansett foreldet for 2003. Det hun fikk i 2004 er innenfor lovens rammer slik inntektene fordeles seg på de aktuelle månedene på, sier førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim til NTB.

Derfor sitter ikke Brundtland på tiltalebenken sammen med Talleraas og Stangeland. Roscher benekter at Brundtland har fått noen ekstra velvillighet av Økokrim, men påpeker at hun tok selv initiativ til å rydde opp i henhold til sin regelforståelse. Stangeland og Talleraas foretok seg ingenting.

– At hun tar det opp på eget initiativ, og har betalt tilbake, er ikke noen ulempe, sier Roscher. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse