JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritiserer USA

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) kritiserer amerikanerne for ikke å ha informert den politiske ledelsen i UD da overvåkingen startet i 2000.

Både Støre og justisminister Knut Storberget (Ap) mener at virksomheten som ambassaden bedrev, ikke krevde noen spesiell tillatelse, og sier det er gitt ganske uttømmende forklaringer fra amerikansk side.

– Det hadde imidlertid ikke vært unaturlig om amerikanerne hadde varslet UD da de satte i gang den type virksomhet. Det hadde vært utenkelig at Norge starte opp noe lignende i et fremmed land uten å gi beskjed helt til topps, sa Støre på en felles pressekonferanse med Storberget onsdag.

SV parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell kritiserer mangel på informasjon oppover i politiets hierarki og krever oppgjør med kulturen som har stilltiende godtatt det han mener er amerikanske overtramp.

Viktig brev

Regjeringen og den amerikanske ambassaden er uenige om hva slags orientering som ble gitt på et tidlig tidspunkt av den spesielle overvåkingsvirksomheten.

Et brev datert 5. mai 2000 hevdes ikke å være mottatt i Oslo politidistrikt og i POT. Brevet sier i klartekst at seks tidligere ansatte i politiet og/eller POT skulle inngå i en døgnkontinuerlig overvåking av ambassadens nærområde.

Den amerikanske ambassaden håper at Storbergets redegjørelse har klargjort det den kaller «spekulasjoner og misforståelser» om overvåkingsprogrammet og ambassadens sikkerhetstiltak.

– Som vi har sagt før: Overvåkingen var ikke et hemmelig program og ikke etterretningsvirksomhet. Det er akkurat det navnet tilsier, nemlig et program utarbeidet for å oppdage overvåking av amerikanske stasjoner i utlandet, i samarbeid med de av vertslandets etater som har ansvar for ambassadens sikkerhet, heter det.

Justisminister gjorde i sin redegjørelse det klart at det hittil ikke er grunnlag for å slå fast at ulovligheter er begått, men understreket at flere underordnede etater kjente til overvåkingen og fant deler av den uønsket.

Ikke sendt oppover

Diplomatseksjonen i UD var orientert om at sikkerhetskontrollene og overvåkingen ved ambassaden var i et juridisk grenseland, men dette ble ikke rapportert oppover i UD-systemet til politisk ledelse. Støre mener at dette ikke er kritikkverdig fordi saken var en slik type av den ikke krevde informasjon til utenriksministeren selv.

Storberget opplyste at man fra norsk side på flere møter i begynnelsen av 2007 tok opp det han kalte «indikasjoner på uønsket amerikansk aktivitet utenfor ambassaden».

– Verken Politiets sikkerhetstjeneste, Politidirektoratet, Oslo politidistrikt eller Kripos har oppfattet at det har vært ulovligheter knyttet til det amerikanske sikkerhetsarbeidet, selv om arbeidet ved enkelte anledninger har vært i ytterkant og framstått som uønsket, sa Storberget.

Opposisjonen på Stortinget finner det påfallende at verken ledere på et mellomnivå i PST, Oslo-politiet eller UD rapporterte til topps om aktivitetene ved USAs ambassade.

KrF-leder Dagfinn Høybråten stiller spørsmål ved om Storberget har full kontroll med sine tjenester, mens Venstres Trine Skei Grande sier saken er et eksempel på systemfeil. Hun etterlyser karanteneregler som skal hindre overføring av opplysninger fra offentlige registre til en fremmed makt.

Skjerper reglene

Storberget vil nå skjerpe politietatenes varslingsplikt overfor Justisdepartementet, og i samråd med utenriksministeren sørge for strengere rutiner når det gjelder kontakt med fremmede staters representasjoner. Det skal holdes et eget oppfølgingsmøte med den amerikanske ambassaden for å klargjøre rammene for overvåkingsenhetens oppgaver.

Politietterforskningen av de norske tjenestemenn som etter avgang fra politiet og PST begynte i ambassadens tjeneste, pågår ved Østfold politidistrikt og var ikke hovedsporet i justisministerens gjennomgang i Stortinget.

Først når dette arbeidet er sluttført, er det mulig å danne seg et sikrere bilde av virksomheten til den spesielle overvåkingsenheten SDU og hvorvidt den holdt seg innenfor eller utenfor grensen for det lovlige.

Justisministeren slo ettertrykkelig fast i sin redegjørelse at det aldri har vært gitt tillatelse til etablering av en egen sikkerhetsenhet ved den amerikanske ambassaden.

– Noe slikt er det heller ikke krav om i henhold til folkeretten eller norsk rett. Imidlertid gjelder det skranker for hva en slik enhet lovlig kan foreta seg på norsk territorium, sier Storberget. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse