JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever skjenkeforslag stanset

NHO Reiseliv ber nærings- og handelsminister Sylvia Brustad gripe inn og stoppe forslaget om skjenkestans i hele landet klokka 02.

– Ja, vi frykter store og alvorlige konsekvenser for serveringsbedriftene dersom ikke også næringens interesser blir hørt, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Knut Almquist.

– Regjeringen kan ikke lukke øynene for at dette er næringspolitikk like mye som alkoholpolitikk, påpeker Almquist i en pressemelding.

Ikke kontaktet næringen?

NHO Reiselivs administrerende direktør reagerer med vantro på at verken justis- og politidepartementet eller helse- og omsorgsdepartementet har kontaktet reiselivsnæringen for å høre dens syn på forslaget. Det er heller ikke blitt gjort forsøk på å kartlegge hvilke konsekvenser forslaget om reduserte skjenketider vil få.

– Skal rammene for skjenking endres, må også konsekvensene for serveringsnæringen frem. Per i dag vet de ikke hva forslaget innebærer. Politikerne må forstå følgene av det de gjør, skriver Knut Almquist.

Dårlig lønnsomhet

Serveringsnæringen er en næring som tradisjonelt er preget av dårlig lønnsomhet, selv om denne har bedret seg noe de siste årene, først og fremst som følge av gode tider i økonomien forøvrig. Etter at finanskrisen inntraff, hersker usikkerhet om fremtiden i små og store bedrifter, og lav andel egenkapital gjør dem også sårbare, mener NHO Reiseliv.

– Å endre rammebetingelser til det verre i en tid som dette, er et alvorlig angrep både på bedrifter og arbeidsplasser. Skal skjenketider diskuteres, må det skje med alle kort på bordet: Hvordan en reduksjon faktisk vil påvirke fyll og vold, og hvordan det vil påvirke bedriftenes evne til lønnsomhet, sier Almquist.

– Må lytte til hverandre!

Han understreker at norske serveringsbedrifter er blant dem som er mest interessert i et ansvarlig, trygt og attraktivt uteliv.

– Det er i deres egen interesse, både for næringens omdømme og for å utvikle lønnsomme og varige bedrifter. Men for å oppnå dette, må alle – myndigheter som næring – være villige til å lytte på hverandre og arbeide sammen for å finne gode løsninger. Det ser vi ikke spor av vilje til hos myndighetene her.

– Bryter med regjeringens strategi

Almquist er svært lite fornøyd med hvordan regjeringen har håndtert denne saken.

– Dette bryter med grunnleggende føringer i regjeringens egen strategi for reiseliv, ”Verdifulle opplevelser”. Her slås det fast at reiselivspolitikken må koordineres og at kunnskap om sammenhenger må opp. Beslutninger må fattes på kvalifisert og bredt grunnlag, påpeker Knut Almquist videre.

– Vi er villige til å diskutere også skjenketider som en del av næringens rammebetingelser med regjeringen. Men det er svært uheldig når denne diskusjonen først startes i media og preges av stemningsbølger, avslutter han.

Annonse

Flere saker

Annonse