Løsarbeidersamfunnet
Retten til fast jobb, og ikke minst at det å være fast ansatt skal være regelen i arbeidslivet, er og har vært en av fagbevegelsens fanesaker.
«Det er en skikkelig kjip følelse å sitte der og vente på telefon. Det ødelegger muligheten til å ha et liv. Aldri kan man ta ferie, tror man at man har fri og kan treffe venner ringer telefonen – og da er det bare å avlyse.»
Aram Ali Fatullah (29) forteller om hvordan det var å jobbe «etter tilsigelse» (altså etter behov) i et vikarbyrå for flymatprodusenten Gate Gourmet på Gardermoen. «Løsarbeiderlivet er et slaveri» sier Fatullah i pamfletten Utrygg fra Forlaget Manifest. I tillegg til å beskrive økende vikarbruk og ansattes rettigheter, omfatter pamfletten de mulige konsekvensene av EUs vikarbyrådirektiv.
Fatullah er ikke lenger vikar. Fellesforbundet hjalp ham med den ulovlige midlertidige ansettelsen, og nå har han fast jobb. Dette takket være godt fagforeningsarbeid og paragraf 14-9 i arbeidsmiljøloven (aml), som sier at hovedregelen i norsk arbeidsliv er fast jobb.
I høst er EUs vikarbyrådirektiv (2008/104/EF) på høring. Våren 2011 behandles trolig direktivet i Stortinget, for så å bli en del av norsk lov innen desember 2011, hvis ikke Norge motsetter seg dette gjennom veto.
Vikarbyrådirektivet er grunnlaget for et felles regelverk knyttet til bruk av vikarbyråer, innleie og midlertidige ansettelser i EU og EØS-landene. Målet med direktivet er å gjøre arbeidslivet mer fleksibelt. I praksis betyr dette mer bruk av vikarbyråer og midlertidige ansatte
Vikarer tjener gjennomsnittlig dårligere. Flertallet av vikarene vil heller ha fast jobb. Som vikar på jobb i en bedrift gjennom vikarbyrå oppstår et ekstra ledd mellom ansatt og bedriftseier, noe som gjør det vanskeligere å stille krav overfor arbeidsgiver.
Vikarbyråbransjen vokser. I 1993 var det 140 vikarbyråer, med til sammen 13 469 sysselsatte og 1,3 milliarder i omsetning. I 2007 hadde antall vikarbyråer økt til 1207 bedrifter, 41 448 sysselsatte og 21,3 milliarder i omsetning (SSB). Det er ingen grunn til å åpne for at vikarbyråene skal prege norsk arbeidsliv ytterligere.
Ved maktovertakelsen i 2005 reverserte de rødgrønne seg mot Bondevik II-regjeringens endring av aml, og deres åpning for mer bruk av midlertidige ansettelser. Retten til fast jobb, og ikke minst at det å være fast ansatt skal være regelen i arbeidslivet, er og har vært en av fanesakene til fagbevegelsen. Med Vikarbyrådirektivet risikerer vi å måtte fjerne paragrafene i aml og i tariffavtalene som begrenser bruk av vikarbyråer.
Det er åpenbart uavklarte tolkninger av direktivet og konsekvensene en implementering vil få for aml § 14.9 og 14.12. NHOs advokater står klare for å gå rettens vei for å få paragrafene fjernet fra loven.
Det er en for stor risiko å ta, å håpe på at en rettslig prøving av direktivets bokstav faller til det som ellers er rødgrønn politikk. Og for å være prinsipiell, i en sak som er alvorlig nok i seg selv: Ønsker vi at grunnleggende rettigheter og lovutforming for norsk arbeidsliv skal vedtas av dommere i Efta-domstolen, heller enn av våre egne folkevalgte?
Mest lest
TØFF MEKLING: Egil André Aas og resten av forhandlingsdelegasjonene kom ikke i mål før 18 etter den fastsatte fristen. Tidsbruken ga et lønnsoppgjør med lav- og likelønnsprofil.
Ole Palmstrøm
Blir ikke streik i staten: Her er den nye lønna til de ansatte
LO-leder Peggy Hessen Følsviks nye lønn er på 1 473 066 kroner.
Jan-Erik Østlie
Ny lønn for LO-ledelsen – se hva de tjener
VIRKET INTERESSANT: Denne annonsen vekket interesse hos Carina Gundersen. Men etter hvert som kommunikasjonen med utleieren skred fram, ble hun mer og mer skeptisk.
Privat/skjermgrabb fra facebook-annonse
Carina fant drømmeleiligheten på Facebook, men så ba utleier om noe som fikk henne til å tvile
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Kommuneansatte har fått ny lønn – men lærerne varsler streik
LÆRES IKKE PÅ EN DAG: Det tar år å opparbeide seg kompetansen og kunnskapen som trengs for å lage delene til turbinene. Roar Sandmoen begynte i bedriften som lærling 16 år gammel i 1979. Han vet hva som skal til.
Håvard Sæbø
Dette verkstedet kan bidra til å løse strømkrisa: – Men da må politikerne satse på vannkraft
I mars hvert år kan det drysse bonus over Jonny Meland i Hydro.
Martin Guttormsen Slørdal
Er Jonny feilfri på jobb, kan han få en månedslønn i bonus
UNØDIG DELTIDSBRUK?: Teknikmagasinet er ikke på linje med regjeringens ønsker om høyere stillingsbrøk i sine siste annonser. Bildet er tatt utenfor en annen filial enn den som er omtalt i saken.
André Kjernsli
Stillingsannonse på én prosent sjokkerer fagbevegelsen
Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.
Per Flakstad
Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav
Eirik Dahl Viggen
Mekling på overtid i staten: – Det er jævlig vanskelig
Didrik Gjerde
Hvem må «betale» for gratis frakt? – Disse folkene kjører for knapper og glansbilder
KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.
Eirik Dahl Viggen
Statsansatte venter på meklinga: – Vi er streikeklare
Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesorganisasjonens leder Mimmi Kvisvik er ferdige med årets kommuneoppgjør mot motparten KS.
Per Flakstad
Kronetillegg til alle og bedre betaling for turnus. Dette er den nye lønna for kommuneansatte
Colourbox
Tøffe krav fra bryggeribransjen: Nær 900 kan gå ut i streik
Debatt
Om det er ønskelig å holde inflasjonen nede bør man ikke gjennomføre tiltak som rammer arbeiderklassen, skriver Erik J. Jørgensen. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
«Når er det arbeiderklassens tur til å kjenne på at økonomien går godt?» spør tømrerlærling Erik
FASTLÅST: Lønnsoppgjøret i Spordrift kom ikke lengre enn til forhandlinger om arbeidstid. Nå må Riksmekleren se om det partene kan bli enige. (Illustrasjonsfoto)
Morten Hansen
Jernbaneansatte bryter forhandlingene – kom ikke lenger enn til arbeidstid
MANGE VERV: Randi Arntsen er renholder i Kvikk Renhold, og gjør til daglig rent i en anleggsbedrift knyttet til Industriparken i Mo i Rana. Hun er også sterkt engasjert i fagbevegelsen.
Jan-Erik Østlie
Da Randi ble tillitsvalgt så hun at ikke alle renholdere hadde det like bra på jobb som henne
Kommentar
Næringsminister Jan Christian Vestre lover nye retningslinjer for lederlønn i statlige selskaper.
Jan-Erik Østlie
«Det blir usolidarisk når statlige selskaper gir toppledere pensjoner vi andre bare kan drømme om»
Stortingsrepresentant Torbjørn Vereide (Ap) mener renholdere må få muligheten til å jobbe «vanlig» arbeidstid.
Helge Rønning Birkelund
Renholderne må få jobbe samtidig som folk flest, ønsker Ap-politiker
ØNSKER TRYGGERE PENSJON: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller ønsker seg et tryggere, mer forutsigbart og mer rettferdig pensjonssystem.
Ole Martin Wold
Josefine må jobbe til hun er 68 for å få pensjon som tilsvarer 2/3 av lønna: – Det er lenge å jobbe i barnehage
Alf Ragnar Olsen