JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hersleb hage

I går ble det klart at Hersleb skole i Oslo skal legges ned. En skolenedleggelse som illustrerer vanstyret i Oslo.

torgny.hasaas@lomedia.no

Mandag la det borgerlige flertallet i Oslo bystyre fram sitt budsjettforlik. Som et resultat av det blir Hersleb skole nedlagt.

Hersleb skole er en av få ungdomsskoler i Indre Oslo Øst. De har kjempet mange tunge kamper for å utvikle et læringsmiljø for alle de ulike nasjonalitetene ved skolen. Men da det ble oppdaget at skolen trengte omfattende asbestsanering, foreslo like godt byrådet å legge ned skolen.

Skolenedleggelser er alltid noe som engasjerer nærmiljøet, men her er det som vanlig Høyrestyret fra Vestkanten som legger ned gode tiltak på Østkanten.

Det som er alvorlig i denne saken er prosessen. Det virket som om nedleggelsen av Hersleb skole dukket opp som en fiks idé under innspurten før Oslo-budsjettet ble lagt fram. Det fantes ikke noe utredningsarbeid på forhånd og forslaget kom som lyn fra klar himmel.

Dette er typisk for hvordan byutviklingen i Oslo drives under det blå-blå-byrådet. Mens boligutbyggerne jobber på spreng for å fylle hvert ledig hjørne, nedlagte fabrikklokale eller grønne arealer med boliger, gjør kommunen fint lite for å lage en plan for å skape gode oppvekstmiljøer i sammenheng med utbyggingen.

I utgangspunktet er det kommunen som skal drive reguleringsarbeidet, men i Oslo er det vel så ofte at det er utbyggerne som tar på seg dette. De høye tomteprisene gjør at utbygger fortetter så mye som mulig. Det blir ikke satt av arealer eller ressurser til fellesområder annet enn små symbolske lekearealer beste egnet for unger som ikke kan gå.

Kommunen bøyer seg i støvet for utbyggerne og har en inngrodd uvilje mot å ta overordnede grep for å styre prosessene slik at hele byens behov blir dekket.

De siste 15 årene har det vært ført kamp for å få bygd ut en ny ungdomsskole i Indre Oslo Øst. Svaret er å legge ned den som fantes der.

Men de kreative sjelene i Rådhuset med skjønner sikkert snart at dette var jo en fin tomt den kan vi tjene penger på og selge til en utbygger. Så om noen år ser vi sikkert skilt rundt Hersleb skole som forkynner:

«Velkommen til Hersleb hage, et spennende boligprosjekt i en kreativ bydel»

Annonse
Annonse