JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil straffe sosial dumping hardere

Arbeidsgivere slipper for lett unna grove tilfeller av sosial dumping, og lovbruddene straffes ikke hardt nok, mener ansatte i Arbeidstilsynet.

Kraftigere bøter i de alvorligste tilfellene etterlyses fra Arbeidstilsynets side, kommer det fram i Fafo-notatet «Evaluering av tiltak mot sosial dumping».

Selv om Arbeidstilsynet har mulighet til å stanse virksomheter som opptrer med fare for liv og helse, mener informantene i tilsynet at det må sterkere lut til i spesielt grove tilfeller av sosial dumping.

For å få bukt med grove og gjentakende brudd ønsker de for eksempel lenger foreldelsesfrist og at det bør bli vanskeligere å starte og drive bedrift i Norge. Det tas også til orde for at Arbeidstilsynet bør få mulighet til å skrive ut bøter for de mindre alvorlige bruddene.

Flere inspeksjoner

Arbeidstilsynet har fått en viktig rolle i regjeringens handlingsplan mot sosial dumping og fått utvidede tilsynsområder og økte ressurser. Nesten halvparten av bedriftene som har hatt sosial dumpingtilsyn fikk utskrevet pålegg. Men de ansatte i Arbeidstilsynet mener det er for lite oppmerksomhet rundt oppfølgingen av vanskelige saker, og stiller spørsmål ved om de økte tilsynene faktisk bidro til å bekjempe de alvorligste tilfellene av sosial dumping.

Bedriftene som har vært med i Fafos undersøkelse etterlyser flere inspeksjoner. De gir også bred støtte til ulike reguleringer for å motvirke sosial dumping.

Bygg- og anlegg

Fafo-notatet peker også på at mange nyansatte tilsynsinspektører over kort tid har ført til at en stor andel av inspektørene mangler spisskompetanse. Det er ved små tilsynskontor og i områder med store geografiske avstander problemet har vært størst.

Arbeidet mot sosial dumping har til nå vært tett knyttet til bransjene bygg og industri, da det i disse bransjene har vært en omfattende bruk av utenlandsk arbeidskraft de siste åra. Det er disse bransjene som har vært undersøkt av Fafo. Fafo-notatet inngår i et større evalueringsprosjekt på oppdrag av Arbeidsdepartementet og sluttrapporten skal foreligge i juni 2011. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse