JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Heimevernet godt rustet

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) mener Heimevernet er godt rustet til å utføre sine oppgaver.

Hun støtter forsvarssjefens avgjørelse om å oppløse spesialavdelingene.

– Heimevernet er en av hovedpilarene i Forsvaret. Slik har det vært i mange år og slik vil det forbli. Men Heimevernet er noe annet enn det var under den kalde krigen, sa Faremo i sin redegjørelse om situasjonen for Heimevernet i Stortinget fredag.

Forsvarsministeren ble bedt om å svare for avgjørelsen om å oppløse Heimevernets spesialavdelinger.

– Forsvarssjefens beslutning om å ta ut strukturelementet HV016 fra Heimevernets innsatsstyrker, står fast, sa Faremo, som understreket at forsvarssjef Harald Sunde må gis handlingsrom til å disponere sine mannskaper i tråd med de føringer som er lagt fra politisk hold.

Terrorfrykt

Spesialavdelingene inngår i Heimevernets innsatsstyrke, og teller i alt rundt 200 personer som er fordelt på fem tropper med betegnelsen HV-016. Opposisjonen på Stortinget har uttrykt bekymring for at terrorberedskapen kan bli forringet av nedleggelsen, ikke minst siden to av de fem avdelingene er lagt til Oslo.

– Dette er ikke riktig. Alle Heimevernets innsatsstyrker er pålagt dette, og disse styrkene er fortsatt høyt prioritert, sa Faremo.

Hun viste til at politiet har hovedansvaret for å møte terroranslag og terrortrusler, men at Heimevernet kan bistå ved for eksempel objektsikring.

– Offensive operasjoner mot terrorister er oppdrag for Forsvarets spesialstyrker, ikke Heimevernet, sa Faremo.

Hun uttrykte bekymring for treningsmengden i Heimevernet, men la til at øvingsnivået skal opp. Faremo understreket også at det var bred politisk enighet om reformene som har preget Heimevernet de siste årene.

– Bekymret

Leder Ine Marie Søreide (H) i Stortingets utenriks- og forsvarskomité mener Faremo har skjøvet forsvarssjefen foran seg og avstått fra å ta det konstitusjonelle ansvar som påhviler henne.

– Tausheten og ansvarsfraskrivelsen har de siste ukene bidratt til at det har utviklet seg en omfattende mediekrangel mellom HV-personellet og den militære ledelsen, sa Søreide.

Hun la til at Høyre lenge har vært bekymret for situasjonen i Heimevernet.

– Mens 80 prosent av områdestrukturen ble trent i 2006, ble 0 prosent trent i 2009. I år trenes 20 prosent. Når budsjettåret 2011 utløper, vil 50 prosent av forsterknings- og oppfølgingsstyrkene ikke ha trent på fire år. De er i praksis ikke brukbare til de oppgaver Stortinget har fastsatt, sa Søreide.

Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen hevdet at Heimevernet ikke er den eneste delen av Forsvaret som sliter med trange økonomiske rammer.

– Situasjonen i Forsvaret går fra vanskelig til verre, sa han.

Bitter tone

Forsvarssjef Harald Sunde har tidligere uttalt at HV016 har utgått på dato, og kun overlevd ved en «forglemmelse». Han mener nedleggelsen vil frigjøre 20 millioner kroner, som kan brukes til å trene 7.000 vanlige HV-soldater i året.

Tillitsvalgt Thomas Lund Nilsen i HV016 er sterkt kritisk til forsvarssjefens håndtering av saken, ikke minst de uttalelser han har kommet med i pressen. HV-soldatene får nå bistand av advokat Cato Schiøtz, som denne uken slo fast at han finner vedtaket om nedleggelse ugyldig.

– Denne forserte hasteprosessen har overkjørt de folkevalgte. Saken ligger nå i det politiske miljøet og ikke i rettsvesenet, mener Schiøtz.

Tillitskrise

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) ønsker at de rundt 200 soldatene blir med videre når Heimevernets spesialstyrker legges ned. Det er slett ikke sikkert.

Ifølge Faremo har en av de fem troppene med betegnelsen HV-016 informert Generalinspektøren for Heimevernet at de ønsker å være med over i den større innsatsstyrken.

- Dette er helt ukjent for oss. Vi har overhodet ikke formidlet noe slikt til Generalinspektøren, sier Thomas Lund Nielsen, tillitsvalgt for soldatene i HV-016, til NTB.

Han mener det er full tillitskrise mellom HV- soldatene på den ene side og forsvarssjef Harald Sunde og Generalinspektøren for Heimevernet på den andre.

- Det har ikke vært noe tegn til dialog i det hele tatt. Nå håper vi de tar til fornuft og prater skikkelig med oss, sier Lund Nielsen.

Vag og unnvikende

Han mener forsvarsminister Grete Faremo (Ap) var vag og unnvikende i sin redegjørelse for Stortinget om situasjonen i Heimevernet.

- Hun klarte ikke å svare på hvorfor HV-016 skal legges ned, sier han.

Ifølge Lund Nielsen vil nedleggelsen føre til en svekket terrorberedskap. Han sier spesialstyrken kan bistå politiet med etterretning, rekognosering, objektsikring og en offensiv kapasitet ved å gå til kamp mot mindre styrker.

Krever stortingsmelding

KrF-leder Dagfinn Høybråten er bekymret for situasjonen i Heimevernet og krever en egen stortingsmelding om saken.

Høybråten mener forsvarssjefens avgjørelse om å legge ned Heimevernets spesialavdelinger HV-016 mangler forankring i Forsvarets egen organisasjon, i Forsvarsdepartementets politiske ledelse og i Stortinget.

- Det er ikke opp til en forsvarssjef å bestemme hva som er politikk. Det er det Stortinget som skal gjøre, sa KrF-lederen i sitt innlegg under debatten om forsvarsminister Grete Faremos redegjørelse om Heimevernet i Stortinget fredag.

KrF vil fremme forslag om en egen stortingsmelding om Heimevernet neste uke. Bakgrunnen er at Stortingets regelverk ikke gir anledning til å underlegge Faremos redegjørelse komitébehandling. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse