JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Angriper Høyre

Høyre, som i sommer ville rydde opp i renholdsbransjen, går mot ordningen som er ment å gjøre nettopp det.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Det mener forbundsleder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund, som mener partiet svikter i kampen mot sosial dumping.

– Jeg er forbannet og irritert på Høyre, som i sommer sa at de ville rydde opp i renholdsbransjen, nærmest med et eget vaskepoliti. Dette viser at man ikke kan stole på Høyre, sier Hagensen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Utsatt gruppe

Det hun sikter til er at partiet, i likhet med Frp, ikke vil støtte de nye regionale verneombudene i sine alternative statsbudsjetter. Men hva er nå et regionalt verneombud?

– Det er som et vanlig verneombud som fungerer der det ikke er noen fra før, for eksempel på steder med mindre enn ti ansatte. Mangelen på verneombud preger hele renholdsbransjen. Mange arbeidstakere tør ikke organisere seg, noen vet heller ikke hva det vil si, og store deler av bransjen bryr seg ikke om helse, miljø og sikkerhet. Derfor er jo dette et helt avgjørende tiltak, mener Hagensen.

Hun vil også ha ordninger med ID-kort og en form for offentlig godkjenning på plass. ID-kortene og regionale verneombud er noe som kommer på plass med den rødgrønne regjeringen med på laget for fagbevegelsen. Godkjenningen er noe som diskuteres.

Avviser kritikken

Høyres Torbjørn Røe Isaksen har svart på kritikken om regionale verneombud, som har kommet fra flere hold i fagbevegelsen den siste tiden, overfor FriFagbevegelse.no.

– Det stemmer at vi ikke har støttet midlene til regionale verneombud. Vi mener tilsyn først og fremst er et offentlig ansvar. Derfor har vi i våre budsjetter styrket Arbeidstilsynet med 15 millioner de siste to årene, utover regjeringens budsjett, og understreket at disse midlene skal brukes til å avdekke og bekjempe sosial dumping, blant annet i renholdsbransjen, sier Isaksen til nettstedet.

Han understreker at Høyre er opptatt av å ha anstendige kår i norsk arbeidsliv.

– Eksemplene vi så fra useriøse aktører i vaskebransjen i sommer var nær mafiavirksomhet, og totalt uakseptabelt. Vi har sagt at vi støtter godkjenningsordningen, og vi var tidlig ute med støtte til en ID-kortordning. Vår eneste betenkning var at regjeringens ordning kunne være for lett å misbruke. Vi ville altså ha et strengere system med tredjepartsgodkjenning, sier Isaksen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse