JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Større enn noen gang

Fortsatt regjeringsmakt etter valget i september har gitt Moderaterna ytterligere vind i seilene.

Partiet er større enn sosialdemokrater og venstresosialister til sammen, viser en ny meningsmåling.

Partiet til statsminister Fredrik Reinfeldt får en oppslutning på 37,5 prosent, ifølge en meningsmåling utført av Synovate for avisa Dagens Nyheter. Ved valget i september fikk Moderaterna 30,1 prosent av stemmene. Oppslutningen er den største på de vel 30 årene Synovate har drevet med politiske meningsmålinger.

Dyp krise

For Socialdemokraterna fortsetter krisen som oppsto etter valgnederlaget. Mona Sahlins kunngjøring om at hun går av som partileder i mars har ikke skapt ny optimisme. Partiet, som for ikke mange år siden lå stabilt rundt 40 prosent, får en oppslutning på 27,7 prosent. Det er 3 prosentpoeng mindre enn det katastrofale valgresultatet på 30,7 prosent.

Samlet har de borgerlige regjeringspartiene en ledelse på 10,5 prosentpoeng på opposisjonspartiene.

Taktisk

Synovates grunnlagsdata forklarer Reinfeldts solide byks med at Moderaterna har fått tilbake tilhengere som ved valget i september av taktiske grunner stemte på andre borgerlige partier.

Krisen på venstresiden i svensk politikk forsterkes ved at Miljöpartiet nå går ut og slår fast at samarbeidet med Socialdemokraternas definitivt er over.

– Det viktigste for oss nå er å jobbe med grønne saker, sier partiets økonomiske talskvinne Mikaela Valtersson.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet og Socialdemokraterna gikk til valg på en felles plattform etter modell av det rødgrønne samarbeidet i Norge. Men velgerne vendte prosjektet ryggen og sørget for at den borgerlige alliansen fikk fortsette i regjering. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse