JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Angrep på verdenssamfunnet

USAs utenriksminister Hillary Clinton mener WikiLeaks-publiseringene er et angrep på det internasjonale samfunnet.

På en pressekonferanse mandag kveld beskyldte Clinton WikiLeaks for å undergrave USAs forsøk på å jobbe med andre stater.

– USA beklager på det sterkeste avsløringer av informasjon som var ment å være hemmelig, sa Clinton.

Reell frykt

Clinton hevdet samtidig at lekkasjene viser at den internasjonale frykten for Iran er reell.

– Lekkasjene forsterker verdenssamfunnets frykt for Irans atomprogram, sa hun, med henvisning til opplysningene om at Iran skal ha fått langtrekkende raketter fra Nord-Korea.

Clinton understreket også at amerikanske myndigheter vil gjøre alt de kan for at de som har lekket 250.000 hemmeligstemplede dokumenter fra USAs utenrikstjeneste til varslernettstedet, blir holdt ansvarlig.

Derimot nevnte hun ikke med et ord at hun selv skal ha gitt amerikanske tjenestemenn ordre om å samle inn omfattende opplysninger om FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Storstilet jakt

Amerikanske myndigheter jakter på den eller de som har lekket hundretusenvis av hemmelige dokumenter til WikiLeaks og varsler full gjennomgang av rutinene.

– Det pågår en kriminaletterforskning i samarbeid med forsvarsdepartementet. Vi kan ennå ikke si noe om resultatet, opplyste USAs justisminister Eric Holder mandag.

Holder advarte mot hvilke konsekvenser offentliggjøringen av flere hundre tusen dokumenter, de fleste fra USAs ambassader verden over, kan få for amerikanske diplomater og deres kontakter.

– I den grad vi kan finne noen som har vært involvert i å bryte amerikansk lov, og som har utsatt disse folkene for risiko, vil de bli stilt til ansvar, sa Holder.

I varetekt

Den 23 år gamle etterretningsanalytikeren Bradley Manning sitter alt i varetekt, anklaget for å ha lekket 400.000 hemmelige Irak-dokumenter til WikiLeaks tidligere i år.

Manning har selv fortalt hvordan han lastet dokumentene ned på en CD-plate, merket den med «Lady Gaga» og smuglet den med seg.

Det er ikke reist noen siktelse mot ham, og det er også uklart om Manning kan knyttes til de siste lekkasjene.

Skjerper rutinene

Samtidig med at jakten på de skyldige fortsetter, varsler amerikanske myndigheter nå også full gjennomgang og skjerpede rutiner i omgangen med hemmeligstemplede dokumenter innen forvaltningen.

– De uansvarlige lekkasjene via WikiLeaks har resultert i betydelig skade for vår nasjonale sikkerhet, sier Jacob Lew, som leder The Office of Management and Budget i Det hvite hus.

Kontoret, som har i oppdrag å kontrollere at føderale myndigheter følger presidentens ordrer, varsler full gjennomgang av rutinene for behandling av gradert informasjon innen forvaltningen, særlig med tanke på databaser.

– Alle må sørge for at brukerne ikke får større adgang enn nødvendig for at de effektivt skal kunne utføre jobben sin, sier Lew.

Ser på kilder

WikiLeaks hevder at de til nå bare har offentliggjort en liten del av alle dokumentene de sitter på.

Dokumentene som hittil er offentliggjort, kaster på mange måter et grelt lys over mindre diplomatiske sider ved USAs utenrikstjeneste, men de inneholder ingen store bomber.

Forskningssjef Iver B. Neumann ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) mener at det mest interessante er å se hvem amerikanerne velger å få sine opplysninger fra.

Det mener han kan si mye om hvor god oversikt de faktisk har over det landet de rapporterer fra.

– Å samle informasjon og sende dette hjem er noe diplomater har gjort til alle tider, påpeker Neumann, som har forsket på diplomati i en årrekke. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse