JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyre fikk saksordføreren

Høyres Anders B. Werp blir saksordfører i Stortinget for den såkalte ambassadesaken.

På tirsdagens møte i justiskomiteen fikk Werp støtte fra Arbeiderpartiet.

Saken dreier seg om behandlingen av justisminister Knut Storbergets (Ap) redegjørelse om den amerikanske ambassadens overvåking av norske borgere.

Komitéleder Per Sandberg (Frp) sier han er overrasket og litt forbannet over vedtaket. Før møtet regnet han med at Høyre ville støtte hans partifelle Hans Frode Kielland Asmyhr som saksordfører.

Saksordføreren leder arbeidet i komiteen og kan dermed legge føringer for innstillingen som danner grunnlaget for behandlingen av saken i stortingssalen.

– Politikk i saken

– Det har gått politikk i saken. De to partiene som satt med regjeringsmakten da overvåkingen foregikk, ønsker selv å ha styring med arbeidet i justiskomiteen. Dette skal de ikke klare å oppnå. Avgjørelsen gjør oss bare enda mer oppsatt på å komme til bunns i saken og finne ut hvem som har visst hva, sier han til NTB.

Etter det NTB vet ønsket også Akhtar Chaudhry (SV) å bli saksordfører, men han fikk ikke støtte fra de to andre regjeringspartiene.

Før møtet gjorde Sandberg det klart at Frp motsetter seg en saksordfører fra regjeringspartiene fordi det er en redegjørelse fra en statsråd komiteen skal behandle. Det er ikke utelukket at arbeidet med saken vil føre til egne høringer for å få svar på alle spørsmålene komiteen ønsker.

Blant det komiteen skal forsøke å finne ut av, er informasjonen internt i Utenriksdepartementet samt mellom ulike politietater og Justisdepartementet.

Ikke ferdig til jul

Det er ikke ventet at Stortinget vil ferdigbehandle saken i løpet av høstsesjonen. Dette skyldes blant annet at politikerne ønsker mest mulig informasjon fra den pågående politietterforskningen som Østfold politidistrikt har ansvaret for å gjennomføre.

Storberget redegjorde i Stortinget 17. november for ambassadeovervåkingen. Før redegjørelsen innhentet han redegjørelser både fra Politidirektoratet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om hva de visste om saken.

Den amerikanske ambassaden skal i nesten 10 år ha drevet overvåking og registrering av personer i Norge. Tidligere ansatte i PST og Forsvaret har vært sentrale i arbeidet med døgnkontinuerlig overvåking. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse