JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO ikke bekymret

Selv om det har vært en betydelig økning i inngåtte avtaler som gir avvikende arbeidstid, er dette ikke bekymringsfullt, mener LO-sekretær Trine Lise Sundnes.

nina.sandaas@lomedia.no

Fagforeninger med over 10 000 medlemmer har adgang til å inngå tariffavtaler om arbeidstid som fraviker eller gir dårligere vern enn arbeidsmiljøloven. En slik adgang har eksistert siden 1984, og etter en lovendring i 2006 har antallet avtaler økt, fra 40 til 600 i året.

Fafo-rapporten «Arbeidstidsordninger som fraviker arbeidsmiljøloven» ble i dag presentert i Arbeidsdepartementet. Den beskriver omfanget av avtaler inngått av de fire store arbeidstakerorganisasjonene Fellesforbundet, Fagforbundet, LO Stat og Norsk Sykepleierforbund.

LES RAPPORTEN: «Arbeidstidsordninger som fraviker arbeidsmiljøloven»

Få avtaler avslås

– Det er ikke noe nytt at det finnes veldig mange ulike arbeidstidsordninger som fraviker reglene i arbeidsmiljøloven. Det er vi i LO veldig godt kjent med. Og vi har god oversikt over tariffavtaler om arbeidstidsordninger som LO-forbund har inngått. Det som derimot kom fram i den nye Fafo-rapporten, er med hvilken ansvarlighet og effektivitet slike avtaler inngås, sier Trine Lise Sundnes.

LES ARTIKKELEN: Avtaler seg vekk fra lovfestet arbeidstid

Ofte handler det om en behandlingstid på 15-20 dager fra initiativet oppstår lokalt til avtalen er godkjent sentralt. Fellesforbundet og LOs håndtering av den betydelige søknadsmengden er svært godt organisert, slår rapporten fast. En nyhet i rapporten, ifølge Sundnes, var det også at veldig få avtaler blir avslått.

Gir fleksibilitet

Prosjektleder Åsmund Arup Seip i Fafo framholdt i presentasjonen av rapporten at praktiseringen av arbeidsmiljølovens § 10-12 gir fleksibilitet i forhold til en streng lovgivning. Videre er det stor variasjon i bruken av § 10-12 innenfor de ulike tariffområdene. Det er mange sentrale veiledninger for avvikende avtaler og reglene er utførlige. Arbeidsgiversiden mener motparten har fått et pressmiddel der den kan kreve visse goder for å inngå avtale. Men rapporten viser at det ikke er vanlig med økonomisk kompensasjon.

Fellesforbundet har hatt sterk økning fra 2004 i antall søknader om fravik fra arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid. På det meste har det eksistert 20 ulike såkalte rotasjonsordninger som betyr lange arbeidsdager, men også lange friperioder. Ifølge 1. nestleder Anders Skattkjær må dette ses i sammenheng med at Norge over en lengre periode har hatt store prosjekter som er plassert langt borte fra medlemmenes bosted, for eksempel Ormen Lange og Melkeøya.

Lengre avspaseringer

– Den gode siden ved dette er at våre medlemmer har fått arbeid. Det negative er at de i arbeidsperiodene må bo borte fra hjemmet. Utfordringen er å ikke ha arbeidstidsordninger som i for stor grad avviker fra det som er vanlig, samtidig som de heller ikke skal gå utover hensyn til helsa. Og på den andre siden behovet for å sikre lengre avspaseringsordninger, slik at en kan være lengre hjemme. Det er klart dette har skapt store utfordringer, sier Anders Skattkjær.

– Er det også et økende press fra arbeidsgiversiden for å få Fellesforbundets medlemmer til å inngå avtaler om avvikende arbeidstidsordninger lokalt?

– Ja, vi har opplevd arbeidsgivere som presser på, men vi skal heller ikke stikke under en stol at også våre egne medlemmer og tillitsvalgte har ønsket avvikende arbeidstidsordninger for å ivareta hensynet til familielivet til berørte ansatte. I det store og hele vil jeg likevel hevde at vi har klart å håndtere disse utfordringene på en akseptabel måte.

Annonse
Annonse