JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dårlig tilrettelegging på jobb

1 av 2 mener en kollega med psykiske problemer ville møtt mangelfull tilrettelegging på jobb.

christina.halvorsen@anb.no

Det kommer fram i en spørreundersøkelse fra Helsedirektoratet der over 2.500 arbeidstakere i hele landet har svart.

52 prosent av de spurte tror en person med psykiske helseproblemer ville møtt mangelfull tilrettelegging av arbeidsoppgavene. 48 prosent tror personene ville møtt mangelfull tilrettelegging av arbeidstiden.

– Vi oppfatter denne undersøkelsen som en sterk indikasjon på at arbeidstakerne opplever at tilretteleggingen ikke er tilstrekkelig, sier avdelingsdirektør Jon-Torgeir Lunke i Helsedirektoratet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Åpent og inkluderende

– Dette må jo være et problem for arbeidslivet?

– Vi synes tallene er relativt høye. Jeg tenker ikke at dette dreier seg om en uvilje fra arbeidsgivers side. Vi vet fra undersøkelser at arbeidsgivere ønsker å legge til rette. Men når det gjelder psykiske helseproblemer, må medarbeidere møtes på en raus måte. Vi må være like gode her som når en har brukket et bein eller en arm, sier Lunke.

– Hvordan får man til det?

– En god opplevelse av tilrettelegging krever et åpent og inkluderende arbeidsmiljø. Ledere må legge vekt på denne åpenheten i den daglige omgangen med medarbeiderne sine. Her har arbeidslivet en kjempemulighet. Ledere bør være mer aktive overfor medarbeiderne sine. Spør dem: Hvordan har du det? Er det noe jeg kan bistå med eller legge til rette for slik at du føler deg mer ivaretatt? råder Lunke.

Si fra tidlig

Lunke mener det også er viktig at en person som sliter sier fra så tidlig som mulig på jobb.

– Det er fort gjort å bli misforstått i forhold til arbeidsprestasjon, for eksempel. Det kan bli en negativ spiral som blir vanskeligere og vanskeligere å ta opp dersom tiden bare går og går, sier han.

Del av kampanje

Undersøkelsen viser også at 6 av 10 tror at en kollega ville møte manglende kunnskaper om psykisk helse hos arbeidsgiveren. Mer enn 4 av 10 tror personen ville møte fordommer hos arbeidsgiveren.

3 av 10 har selv opplevd å ha psykiske problemer mens de var i jobb. Over 6 av 10 mener at det beste man kan gjøre om man har psykiske helseproblemer er å komme tilbake på jobb.

Undersøkelsen er en del av en Helsedirektoratets og Navs informasjonskampanje «Arbeid og psykisk helse», som pågår nå.

Undersøkelsen ble gjort av Opinion i juni. (ANB)

Annonse
Annonse