JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– På vei ut av KrF-toppen

KrFs omstridte nestleder Inger Lise Hansen kan være på vei ut av partitoppen.

Et flertall av fylkeslagene vil ikke ha henne med videre.

– Det er vanskelig å forestille seg at valgkomiteen vil innstille noen til nestleder som fylkeslagene ikke har nevnt i det hele tatt, sier leder Anne Marie Jøranli i KrFs valgkomité til NTB.

Hun understreker at hun ikke har den fulle oversikt over alle forslagene som foreligger fra fylkeslagene, og at hun dermed ikke kan si noe om Inger Lise Hansens stilling.

Ifølge Dagsavisen går 15 av 19 fylkeslag inn for andre enn henne når KrFs nye ledertrio skal velges på landsmøtet til våren. I Akershus er hun imidlertid innstilt som første nestleder, i likhet med Dagrun Eriksen.

– Vi mener det er viktig at det ikke blir en helt ny ledelse etter landsmøtet til våren. Men det er i og for seg det samme om Hansen eller Eriksen fortsetter, sier fylkesleder Malin Stensønes til NTB.

Olaug Bollestad fra Rogaland er innstilt som andre nestleder av fylkeslaget i Akershus.

– Mange navn

Valgkomiteen møtes til sitt første møte på partikontoret i Oslo torsdag ettermiddag, og først da vil det bli klart hvilke navn som peker seg ut som nestledere.

At Knut Arild Hareide skal etterfølge Dagfinn Høybråten som partileder, er allerede klart. Alle andre kandidater har trukket seg, og Hareide har bred støtte i partiorganisasjonen.

– Det er veldig avklarende at fylkeslagene har samlet seg om en så god lederkandidat, sier Jøranli. Om de to plassene etter lederen er løpet mer åpent - selv om de fleste regner med at Dagrun Eriksen fortsetter som første nestleder.

– Det er mange navn som verserer, uten at jeg vil si noe mer om hvilke det er snakk om. Men det er et rikholdig utvalg, sier Jøranli.

Hun sier valgkomiteen nå vil spørre hvem av de ulike kandidatene til partiledelse og sentralstyre som ønsker å stille til valg.

– Vi har frist til å avgi innstilling 30. mars, men jeg håper at vi klarer å framskynde prosessen noe, sier komitélederen.

Vil fortsette

Inger Lise Hansen har lagt bak seg et turbulent år med soloutspill om alt fra nødvendigheten av å endre partiets ensidige Israel-støtte til ønsket om å åpne døra for et tettere samarbeid med Frp.

– Vi skal ha takhøyde i KrF, men det må være et tak. Og hun har gått igjennom det taket, sier fylkesleder Haakon Brænden i Oslo KrF til Dagsavisen.

Også fylkeslederen i Sør-Trøndelag, Espen Agøy Hegge, er negativ til Hansen.

– Hun oppfører seg ikke som en nestleder. Hun viser ikke lojalitet til partiet som helhet eller til partiets landsmøtevedtak, sier han.

Selv uttrykker Hansen i en SMS til avisen at hun ønsker å fortsette som nestleder i partiet.

– Jeg forholder meg til prosessen internt i partiet og venter på henvendelse fra valgkomiteen, sier hun.

Flere hensyn

Det vakte en smule oppmerksomhet da valgkomiteens leder Anne Marie Jøranli i september tok et kraftig oppgjør med Hansens Frp-flørt.

– Det er mange av oss som blir partiløse hvis partiet slår inn på den veien du peker på, skrev Jøranli i kommentarfeltet til Hansens egen blogg på KrF.no.

Hun beklaget senere ordvalget, sa uenigheten ikke ville få konsekvenser for Inger Lise Hansens kandidatur til partiledelsen.

– Valgkomiteens oppgave blir å lytte til partiorganisasjonen og finne fram til en ledelse som reflekterer partiets sammensetning når det kommer til alder, kjønn, politisk ståsted og geografisk tilhørighet, sier Jøranli til NTB.

Hun mener KrF trenger en ledelse som evner å få fram partiets politikk etter mye oppmerksomhet om indre strid og motgang.

– Det har vært nødvendig med indremedisin i en periode, men nå må vi se framover, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse