JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil fjerne kongekrabben

Verdens villmarksfond (WWF) vil fjerne kongekrabben fra norske farvann.

– Det regjeringen bedriver, er miljøkriminalitet. Vi krever krabben fjernet, sier fagsjef Nina Jensen i WWF Norge til Aftenposten.

Hun sier at norske myndigheter bevisst har bygget opp bestanden og dermed trosset internasjonale regler om at introduserte arter skal bekjempes med alle midler.

Fangsten av kongekrabbe er blant landets mest lønnsomme. I år har fiskere i Øst-Finnmark omsatt krabbe for drøyt 100 millioner kroner. Ute i markedet har verdien steget til bortimot 250 millioner kroner.

Krabben beveger seg sakte sørover langs norskekysten. Øst for Nordkapp er det fastsatt kvoter for fangst. Vest for Nordkapp er det bestemt at all krabben skal fjernes.

Klaget Norge inn

WWF har klaget Norge inn for det internasjonale rådet for biomangfold.

– Det er galskap å la bestanden vokse. Ni av ti bunndyrarter i Varangerfjorden er nå utryddet. Til sommeren skal vi invitere Jens Stoltenberg nordover. Da kan han ved selvsyn få se hvordan havbunnen ligger øde etter krabben, sier Nina Jensen.

Krabbeekspert og seniorforsker ved Havforskningsinstituttet, Jan H. Sundet, sier at han ikke kjenner seg igjen i Jensens beskrivelse.

– Det er ikke riktig at ni av ti arter er forsvunnet, sier han. Men han legger til at kongekrabben har gitt betydelige negative effekter.

– Hold bestanden lav

Havforskningsinstituttet ga torsdag for en uke siden for første gang et forvaltningsråd om å holde bestanden så lav som mulig.

– Vi har lenge antatt at kongekrabben har hatt negativ effekt på bunndyrbestandene der den har vært etablert lenge. Det er først nå at vi kan påvise at bunndyr som sjøstjerner, børstemark og muslinger enten blir sterkt redusert, eller blir helt borte. Da endrer vi også forvaltningsrådet, sa kongekrabbeekspert Jan H. Sundet da til NTB.

Instituttet utredet for første gang et forvaltningsråd hvor et av forslagene var å gå ned på et minstemål til 120 millimeter i skjoldlengde.

I dag er minstemålet satt til en skjoldlengde på 137 millimeter.

Det er Fiskeridepartementet som skal fastsette neste års kvote for kongekrabbe etter å ha vurdert rådene fra Havforskningsinstituttet. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse