JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk rekordår!

I år er hele 79 typer juleøl å velge mellom. 59 av dem er norskprodusert.

Antallet juleøltyper vokser for hvert år, og på seks år er det blitt 19 nye norske juleøl.

– De etablerte bryggeriene satser på å ha stor bredde i utvalget av juleøl. I tillegg har vi fått en underskog av nisjebryggerier som brygger juleøl, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

De norske produsentene rapporterer om at salget ligger langt over fjoråret.

– Våre medlemmer forteller om stor interesse for juleøl fra kundene på både Vinmonopolet og i dagligvarebutikkene, sier Nome til Newswire.

Koseøl

Av de 35 norske juleølene som selges i butikk, er fire alkoholfrie. Vinmonopolet selger totalt 44 typer juleøl i år, fire flere enn i fjor. 24 av dem er norske.

– For å få fram fyldigheten i juleølet, må man ofte opp i et alkoholinnhold over 4,5. Juleøl har gjerne et alkoholinnhold på over seks prosent, derfor selges mange typer kun på Vinmonopolet, sier Petter Nome.

Tradisjonelt har juleøl vært følge til den kraftige norske julematen, sammen med dram. Men nå er bredden så stor at det finnes et juleøl for de fleste typer mat, desserter og kaker, mener Nome.

– Noen av juleøltypene egner seg også godt som et koseøl, uten at man trenger å spise noe ved siden av.

– En rotnorsk tradisjon

Petter Nome håper interessen for juleøl kan bidra til at nordmenn får øynene opp for at norsk ølkultur er mer en lys pils.

– Brygging av juleøl er en rotnorsk tradisjon med røtter tilbake til før vikingtiden. Historisk sett har det vært store lokalevariasjoner innen juleøl, men i dag er de fleste typer juleøl beslektet med bayer og bokk.

Mye sødme fra karamellisert malt, og rik smak av krydder, hører med for å matche både julemat- og stemning.

– Det er alltid spennende å smake årets juleøl. Oppskriften bryggeriene bruker endres fra år til år, og derfor varierer også smaken. Juleølet er derfor ikke like forutsigbart som pils, og det er mye av sjarmen, sier Petter Nome. (ANB)

Denne saken er levert av Newswire, som er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå.

Annonse
Annonse