JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skapte jubel og sinne

Mens julegaven fra statsråd Liv Signe Navarsete ble feiret i Gjøvik, ble den mottatt med sjokk og vantro i Oslo.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Det er utrolig at regjeringen igjen går på samme smell, sier forbundsleder John Leirvaag i Norsk Tjenestemannslag (NTL) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det gikk et gisp gjennom allmøtet i Statens bygningstekniske etat (BE) på Youngstorget i Oslo da kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) nylig kunne fortelle at 22 av arbeidsplassene skulle flyttes til Gjøvik. Det er en tredjedel av de ansatte i BE. De tillitsvalgte fikk vite om avgjørelsen en halv time før allmøtet, og nå er det fortvilelse og sinne som preger avdelingen for sentral godkjenning, som skal være på plass i Gjøvik innen 1. januar 2012.

Få vil flytte

– Vi har føringer på prosesser når det gjelder flytting av arbeidsplasser i staten. Navarsetes framgangsmåte er kanskje god Senterpartipolitikk, men den er i strid med gjeldende avtaler. Den er også i strid med regjeringens egne nedfelte mål i Soria Moria 2-erklæringen. Vi forventer at Jens Stoltenberg sørger for at statsrådene følger gjeldende lov- og avtaleverk og sine egne programerklæringer, tordner NTL-lederen.

– Dette kom som en svært ubeleilig julegave rett før jul for de ansatte, konstaterer tillitsvalgt Randi Olsen i BE tørt overfor ANB.

Bare tre av de 22 har antydet at de kanskje kan tenke seg å flytte til Gjøvik.

– Det er sinne og frustrasjon som preger de ansatte nå. Regjeringen bryter Soria Moria 2, og denne bomben kom i tillegg til alt arbeidet som vi er midt oppe i etter den nye plan- og bygningsloven som kom i sommer, sier Olsen, som også mener det er svært uheldig å bryte opp fagmiljøet på denne måten.

Ikke noe forbud

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) avviser at regjeringen nå bryter intensjonene i Soria Moria.

– Det kan ikke være sånn at når det sentraliseres, omorganiseres og nedbemannes ute i distriktene, er det ikke et brudd på Soria Moria 2, mens når man flytter ut fra Oslo, er det et brudd. Det er ikke et forbud mot utflytting av arbeidsplasser. Den aktuelle avdelingen har fått tillagt sentral godkjenning, og det er klart at avdelingen vil bli utvidet etter hvert, sier Navarsete til ANB.

Hun mener derfor at avgjørelsen i høyeste grad er i tråd med regjeringens egne målsettinger.

– Ellers ville vi fortsette trenden med å tilføre de statlige virksomhetene i Oslo flere tusen nye arbeidsplasser i løpet av en stortingsperiode. Derfor må vi kunne gjøre slike grep når det er klart at dette vil være en avdeling i vekst, sier statsråd og Sp-leder Navarsete.

Hun tror heller ikke det hadde blitt et annet resultat med en lengre prosess med de tillitsvalgte. Navarsete er ærlig på at dette var en politisk beslutning, og hun understreker at hele regjeringen står bak den.

– Men jeg har forståelse for at beslutningen skaper reaksjoner blant de ansatte, avrunder Navarsete. (ANB)

– Det er viktig å sikre at kompetansearbeidsplasser spres utover hele landet. Lokalisering av statlige arbeidsplasser er et sentralt virkemiddel for å bidra til dette. Vekst i ny statlig virksomhet skal skje utenfor Oslo, men vi vil ikke foreta omfattende utflytting av eksisterende statlige arbeidsplasser, heter det i regjeringserklæringen Soria Moria 2. (Kilde: Regjeringen)

Annonse
Annonse

– Det er viktig å sikre at kompetansearbeidsplasser spres utover hele landet. Lokalisering av statlige arbeidsplasser er et sentralt virkemiddel for å bidra til dette. Vekst i ny statlig virksomhet skal skje utenfor Oslo, men vi vil ikke foreta omfattende utflytting av eksisterende statlige arbeidsplasser, heter det i regjeringserklæringen Soria Moria 2. (Kilde: Regjeringen)