JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vil ikke forverre forholdet

Det er ingen grunn til at fredsprisutdelingen skal forverre forholdet mellom Norge og Kina.

Det sier statsminister Jens Stoltenberg.

– Vi mener at fredsprisutdelingen ikke gir noe grunnlag for å forverre forholdet mellom Norge og Kina. Vi mener at når en uavhengig nobelkomité gjør et vedtak, så burde ikke det føre til at forholdet mellom to stater, Kina og Norge, forverres, sier Stoltenberg til NRK.

– Godt og ryddig forhold

Torsdag uttalte det kinesiske utenriksdepartementet at det vil bli vanskeligere å opprettholde et vennskapelig forhold til Norge etter at det ble kjent at regimekritikeren Liu Xiaobo tildeles Nobels fredspris.

Kina mener Liu Xiaobo er kriminell og har satt regimekritikeren i fengsel.

– Vi registrerer jo at Kina har valgt å avlyse møter og reagerer sterkt, men vi vil fortsatt arbeide for et godt og ryddig forhold til Kina, sier Stoltenberg.

– Ikke noe nytt

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener at det ikke er noe nytt i den siste kritikken fra Kina mot Norge.

– Norge tar disse uttalelsene til etterretning og registrerer at de er i tråd med tidligere kinesiske reaksjoner siden kunngjøringen av årets fredspris, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet til NTB.

Talskvinne Jiang Yu fra kinesisk UD sa torsdag at fredsprisen er en «skamløs provokasjon», en « innblanding i Kinas juridiske suverenitet» og en «åpen støtte til kriminelle handlinger i Kina».

Uttalelsene kom bare to dager etter at det ble kjent at Kina utsetter møter med Norge om en handelsavtale mellom de to landene. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse