JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Holder døra lukket for Frp

Skiftet av partileder i Venstre har ikke myket opp holdningen til et samarbeid med Frp.

Partileder Trine Skei Grande sier det er utenkelig å regjere sammen med Siv Jensen.

– Jeg vet ikke hva slags politikk en blåblå regjering med Høyre og Frp vil føre. Men jeg vet at det finnes grunnleggende uenigheter mellom Venstre og Frp som gjør det utenkelig for meg å være med på et slikt prosjekt, sa Skei Grande i en tale til Venstres landsstyre i Oslo lørdag.

Hun understreker at hun ikke har noe imot Siv Jensen personlig, og gir tvert imot uttrykk for respekt for det engasjementet Frp-lederen legger for dagen.

– Men det vil være respektløst å forvente at Frp gir opp så mange av sine saker at et samarbeid ville føre til en liberal politikk for Norge, sier Skei Grande.

Uenighet om innvandringspolitikk, bistandspolitikk, klimapolitikk og økonomisk politikk gjør et slikt samarbeid umulig, mener hun.

Heller ikke Ap

Venstre-lederen sier hun er usikker på om Høyre og Erna Solberg har den samme respekten for Frp som hun selv har. Hun viser til at Høyre var med på klimaforliket og holder fast ved pensjonsreformen og handlingsregelen for oljepengebruk.

– Høyre avlyser mange av politikkområdene som betyr mye for Frp. Da blir jeg usikker på om partiet har respekt for det Frp egentlig står for, sier Skei Grande til NTB. Hun mener Høyre bør ha lettere for å samarbeide med andre partier enn Frp - som hennes eget.

– Jan Tore Sanner sa en gang at det hadde tatt en kaffekopp å bli enig med Venstre om et statsbudsjett. Det er et godt bilde, synes jeg.

Selv om partiet på ny gir Frp en kald skulder, er ikke holdningen til et samarbeid mot venstre særlig varmere. Venstre klarer ikke å svelge Arbeiderpartiets næringspolitikk, klimapolitikk eller syn på velferdsstaten.

– Ap ønsker en detaljert og formyndersk stat, mens Venstre vil videreutvikle den liberale velferdsstaten som Gunnar Knudsen startet arbeidet med for 100 år siden, sier Skei Grande.

– Bambi på isen

I talen til landsstyret røpet Skei Grande at hun var svært nervøs da hun holdt en slik tale for ett år siden - som de facto partileder.

– Jeg følte meg som Bambi på glattisen. Men det å tryne kan alle gjøre, det er det å reise seg vi har klart, hevdet hun.

Venstre-lederen mener partiet har løftet seg etter valgnederlaget i fjor, og slår fast at ambisjonen foran lokalvalget i 2011 er å stille lister i like mange kommuner som sist - nemlig 293. I øyeblikket mangler 84 lister.

– For noen dager siden kom det en ny kommunevalgmåling fra Norfakta som ga Venstre en oppslutning på 5,9 prosent. Det er like bra som i 2007, det beste lokalvalget siden 1971. Vi i Venstre er ikke medgangssupportere, men nå står vi foran en ny opptur.

Budskapet om at Venstre ikke er beredt til å inngå kompromisser for enhver pris, hamret hun inn.

– Vi skal ikke endre på hvem vi er for å få lov til å kjøre i regjeringens svarte biler. Venstres krav til et samarbeid er at regjeringen skal drive liberal politikk. Det kravet kommer vi ikke til å vike fra for noen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse