JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hjelper u-land med nye frø

En frivillig avgift på omsetning av frøvarer skal komme utviklingsland til gode.

kjell.werner@anb.no

Norge har tatt initiativ til denne globale avgiften. Målet er å skaffe 116 millioner dollar. 400 ulike prosjekter verden over står i kø for å få ta del i disse pengene.

– Små frø har stor betydning for framtidens matforsyning. Det vet ikke minst en rekke utviklingsland som står i fare for å miste sine viktige frøressurser og må produsere nye generasjoner for å møte klimautfordringene med både tørke og flom, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp).

Tirsdag deltok han i en rundebordskonferanse i Roma om plantegenetiske ressurser. Den norske landbruksministeren mener Norge har fått en viktig brobyggerrolle i de politiske spørsmålene rundt genetiske ressurser.

– Det er en bred internasjonal støtte til Svalbard globale frøhvelv og en voksende forståelse for arbeidet med frøfondet, sier Brekk.

Komme i gang

– Dette er et langsiktig arbeid, men som må komme i gang allerede nå. Vi trenger å bygge opp et eget frøfond for framtidens behov. Det er i dag skaffet til veie rundt 18 millioner dollar, sier Brekk.

Han mener at et møte med større private frøselskaper kan bli avgjørende for hvordan denne satsingen kan finansieres i tiden framover.

Det foreligger allerede søknader til 400 ulike prosjekter verden over som dreier seg om alt fra forskning på nye motstandsdyktige matfrø til bevaring og produksjon. Bare disse søknadene beløper seg til rundt 100 millioner dollar.

Er forpliktet

Norge er blant de landene som har forpliktet seg til å betale et beløp tilsvarende 0,1 prosent av alt frømateriale som omsettes i Norge. For Norges del utgjør det omtrent 550.000 kroner i året til frøfondet. Andre land har enten gjort det samme eller stilt opp med et større engangsbeløp.

– Vi vet at store deler av våre frøsorter vil være direkte unyttige i den framtidige matproduksjonen, sier Brekk. Han poengterer at det tar rundt 15 år å komme opp med nye klimatilpassede sorter.

Mangler mat

– Vi vet at matproduksjonen må økes med 75 prosent innen 2050 for bare å møte befolkningsveksten. Jeg har derfor stor tro på at vi skal klare å nå målet om 116 millioner dollar innen 2016 til frøfondet, ja forhåpentlig overoppfylle ønsket, sier Brekk.

– Utslagene av klimaendringene er tydelige. Tørke i enkelte områder og flom i andre. Dette rammer også større jordbruksprodusenter og skaper ustabilitet og til tider galopperende matpriser. Dette er en utvikling som bare kommer til å forsterke seg i 10-årene som kommer. Det viser bare hvor sårbart det hele er, sier Brekk. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse