JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Handler over evne

Inkassosaker i kø etter julehandelen.

Mange handler over evne rundt jul. Antall inkassosaker og betalingsanmerkninger øker i takt med julehandelen. Tall fra Soliditet AS viser at antall betalingsanmerkninger har økt med 8 prosent gjennom hele året for privatpersoner og enkeltmannsforetak. I jula er kjøpepresset ekstra stort.

– Vi har sett mange eksempler på at folk sliter med å betale julegavene i etterkant. Inkassosaker og betalingsanmerkninger øker. I dag har over 200.000 nordmenn betalingsanmerkninger, og det er alvorlig, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til NTB.

Blir svartelistet

Som leder av TV-programmet Luksusfellen har Gundersen erfart at personer med økonomiske problemer fra før kan få det ekstra tøft etter julehandelen.

– De med problemer risikerer ofte å synke enda dypere. Ekstra ille er det når ungdom får betalingsanmerkninger. Da kan de ende opp på «svartelista», uten mulighet til å få kreditt eller lån, sier Gundersen.

Bruker lønnsinntekten

Selv om de fleste planlegger å la lønnsinntekten finansiere årets julehandel er det noen som velger å bruke av sparepengene når julegavene skal handles inn. Det gjelder primært eldre og yngre mennesker.

Mens bare 9 prosent av de spurte i aldersgruppen 45-59 år planlegger å finansiere julehandelen med sparepenger, svarer 16 prosent av de under 44 år og 19 prosent av de spurte over 60 år at de vil finne fram sparepengene, går det fram av en undersøkelse Norfakta har gjennomført for Bank2.

Unngå impulsive kjøp

Noen knuser sparegrisen før de julehandler, mens andre bruker lønnsinntekten. Uansett er rådene klare og tydelige.

– Planlegg kjøpene i forkant. Ha et bevisst forhold til kjøpssituasjoner som oppstår. På den måten kan man unngå kjøp som man egentlig ikke har råd til. Flere impulsive kjøp kan bli store pengesummer og mister man kontrollen, kan man fort ende opp med regninger som blir vanskelige å betale når jula er over, sier administrerende direktør Raimond Pettersen i Bank2. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse