Lykkes etter arbeidsprosjekt
Over 40 prosent arbeidsledige innvandrere som avslutter arbeidslivsprosjektet «Ny sjanse» går til jobb eller utdanning.
christina.halvorsen@anb.no
– Dette er et veldig vellykket tiltak. «Ny sjanse» har pågått siden 2005 og produsert jevnt gode resultater. Nøkkelen er dedikerte medarbeidere og god oppfølging fra veileder, sier Dyveke Hamza, avdelingsdirektør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Ut i arbeid
«Ny sjanse» er et fulltids kvalifiseringsprogram for innvandrere mellom 18 og 55 år som er uten fast tilknytning til arbeidslivet. Prosjektet, i regi av IMDI, har som formål å prøve ut ulike metoder for hvordan kommuner mest effektivt kan få innvandrere ut i arbeid.
I 2009 var det 626 deltakere i «Ny sjanse», i 26 norske kommuner eller bydeler, viser en resultatrapport fra IMDI. Hele 71 prosent var kvinner.
– Ikke gi opp
157 personer var ferdig med prosjektet i 2009, 344 var fortsatt i prosjektet, og 125 var blitt overført til kvalifiseringsprogrammet i regi av Nav. Av de som var ferdig med prosjektet i fjor gikk 42 prosent til arbeid eller utdanning, mens 12 prosent ikke gjorde det. 14 prosent gikk videre til andre type prosjekter eller annen inntektssikring.
Samtidig har andelen som avbryter prosjektet sunket betraktelig, fra 47 prosent i perioden 2005 til 2007, til 32 prosent i 2009.
– En av prosjektets sterke sider er at det har tradisjon for å ikke gi opp deltakere. Samtidig har deltakere som avbryter som regel godt dokumenterte grunner, og det er stort sett av helseårsaker, sier Hamza.
Fornøyde arbeidsgivere
Samtidig viser en annen IMDI-rapport at arbeidsgivere som har ansatt tidligere «Ny sjanse»-deltakere har positive erfaringer.
Selv om arbeidsgiverne trekker frem enkelte utfordringer, blant annet knyttet til språk, erfarer de stort sett ingen forskjell mellom tidligere «Ny sjanse»-deltakere og øvrige ansatte på en rekke indikatorer, ifølge rapporten. Flere arbeidsgivere fremhever dessuten at de ansatte er spesielt arbeidsomme og pliktoppfyllende. I tillegg fremheves det at tidligere «Ny sjanse»-deltakere har en språk- og kulturforståelse som er nyttig for flere arbeidsgivere.
– Vi håper andre arbeidsgivere som ikke har noen minoriteter ansatt vil få øynene opp for disse tilbakemeldingene, sier Hamza.
Ønsker og mål
Bydel Gamle Oslo er et av områdene i Norge som bruker «Ny sjanse». Deltakerne der er arbeidsledig innvandrerungdom mellom 18 og 25 år som er avhengige av sosialhjelp. Inga Tollerud, prosjektleder for «Ny sjanse» i bydelen forteller at deltakerne har ulik bakgrunn.
– Noen har for eksempel kommet som flyktninger eller på familiegjenforening de siste fem til ti årene. Mange kan en del norsk, men har for eksempel mangefull skolegang fra hjemlandet eller har ingen tilknytning til noen skole. Vi kartlegger og prøver å finne ut hvilke ønsker eller mål de har for fremtiden, sier Tollerud.
Gamle Oslo jobber ogsåmed ungdommer som er andre generasjons innvandrere, men som har tilbragt ungdomstiden i foreldrenes hjemland for å så komme tilbake til Norge igjen med «hull» i forhold til norsk utdanning og språk.
Motivere og følge
Noen trenger bare veiledning på hvordan de søker jobb eller praktisk veiledning i forhold til hvordan de skaffer seg utdanning og skoleplass, ifølge Tollerud.
– Andre har litt mer sammensatt problematikk, de trenger å få stell på bolig, økonomi og det sosiale liv før de begynner i utdanning eller jobb. For oss handler det mye om å motivere dem og følge dem opp veldig tett i forhold til den aktiviteten de kommer ut i, slik at de ikke dropper ut igjen, som mange har opplevd før, sier Tollerud. (ANB)
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister
Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.
Bente Owren/FO
Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjell på opp mot 100.000 kroner: – Absurd, mener tillitsvalgt
NØDVENDIG: Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener det er på høy tid å allmenngjøre lønna i utsatte bransjer på øygruppa.
Katharina Dale Håkonsen