JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lykkes etter arbeidsprosjekt

Over 40 prosent arbeidsledige innvandrere som avslutter arbeidslivsprosjektet «Ny sjanse» går til jobb eller utdanning.

christina.halvorsen@anb.no

– Dette er et veldig vellykket tiltak. «Ny sjanse» har pågått siden 2005 og produsert jevnt gode resultater. Nøkkelen er dedikerte medarbeidere og god oppfølging fra veileder, sier Dyveke Hamza, avdelingsdirektør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ut i arbeid

«Ny sjanse» er et fulltids kvalifiseringsprogram for innvandrere mellom 18 og 55 år som er uten fast tilknytning til arbeidslivet. Prosjektet, i regi av IMDI, har som formål å prøve ut ulike metoder for hvordan kommuner mest effektivt kan få innvandrere ut i arbeid.

I 2009 var det 626 deltakere i «Ny sjanse», i 26 norske kommuner eller bydeler, viser en resultatrapport fra IMDI. Hele 71 prosent var kvinner.

– Ikke gi opp

157 personer var ferdig med prosjektet i 2009, 344 var fortsatt i prosjektet, og 125 var blitt overført til kvalifiseringsprogrammet i regi av Nav. Av de som var ferdig med prosjektet i fjor gikk 42 prosent til arbeid eller utdanning, mens 12 prosent ikke gjorde det. 14 prosent gikk videre til andre type prosjekter eller annen inntektssikring.

Samtidig har andelen som avbryter prosjektet sunket betraktelig, fra 47 prosent i perioden 2005 til 2007, til 32 prosent i 2009.

– En av prosjektets sterke sider er at det har tradisjon for å ikke gi opp deltakere. Samtidig har deltakere som avbryter som regel godt dokumenterte grunner, og det er stort sett av helseårsaker, sier Hamza.

Fornøyde arbeidsgivere

Samtidig viser en annen IMDI-rapport at arbeidsgivere som har ansatt tidligere «Ny sjanse»-deltakere har positive erfaringer.

Selv om arbeidsgiverne trekker frem enkelte utfordringer, blant annet knyttet til språk, erfarer de stort sett ingen forskjell mellom tidligere «Ny sjanse»-deltakere og øvrige ansatte på en rekke indikatorer, ifølge rapporten. Flere arbeidsgivere fremhever dessuten at de ansatte er spesielt arbeidsomme og pliktoppfyllende. I tillegg fremheves det at tidligere «Ny sjanse»-deltakere har en språk- og kulturforståelse som er nyttig for flere arbeidsgivere.

– Vi håper andre arbeidsgivere som ikke har noen minoriteter ansatt vil få øynene opp for disse tilbakemeldingene, sier Hamza.

Ønsker og mål

Bydel Gamle Oslo er et av områdene i Norge som bruker «Ny sjanse». Deltakerne der er arbeidsledig innvandrerungdom mellom 18 og 25 år som er avhengige av sosialhjelp. Inga Tollerud, prosjektleder for «Ny sjanse» i bydelen forteller at deltakerne har ulik bakgrunn.

– Noen har for eksempel kommet som flyktninger eller på familiegjenforening de siste fem til ti årene. Mange kan en del norsk, men har for eksempel mangefull skolegang fra hjemlandet eller har ingen tilknytning til noen skole. Vi kartlegger og prøver å finne ut hvilke ønsker eller mål de har for fremtiden, sier Tollerud.

Gamle Oslo jobber ogsåmed ungdommer som er andre generasjons innvandrere, men som har tilbragt ungdomstiden i foreldrenes hjemland for å så komme tilbake til Norge igjen med «hull» i forhold til norsk utdanning og språk.

Motivere og følge

Noen trenger bare veiledning på hvordan de søker jobb eller praktisk veiledning i forhold til hvordan de skaffer seg utdanning og skoleplass, ifølge Tollerud.

– Andre har litt mer sammensatt problematikk, de trenger å få stell på bolig, økonomi og det sosiale liv før de begynner i utdanning eller jobb. For oss handler det mye om å motivere dem og følge dem opp veldig tett i forhold til den aktiviteten de kommer ut i, slik at de ikke dropper ut igjen, som mange har opplevd før, sier Tollerud. (ANB)

Annonse
Annonse