JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ulovlig stans på Mongstad

Petroleumstilsynet stanset arbeidet på Mongstad i fem dager i fjor høst, men tilsynet hadde ikke rett til dette, ifølge Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

frode.ronning@lomedia.no

Petroleumstilsynet får nå en smekk av Arbeids- og inkluderingsdepartementet, fordi tilsynet skal ha misforstått forskriften om «påseplikt». Petroleumstilsynet stanset i oktober i fjor bygging av gasskraftverket på Mongstad i fem dager, med hjemmel i den nye forskriften om «påseplikt». Tilsynet henvendte seg til den nederlandske entreprenøren NEM med krav om å få se skriftlige arbeidsavtaler, lønnsslipper og annet for en gruppe utenlandske arbeidere som NEM hadde leid inn. Da Nem ikke kunne vise fram dette i løpet av tre dager, stoppet Petroleumstilsynet arbeidet i fem dager. Nem har klaget denne avgjørelsen inn for Arbeids- og inkluderingsdepartementet, som nå gir Nem sin støtte. – Det ble i høst avdekket uryddige forhold på Mongstad, men vi rettet pålegget mot feil adressat. Ptil burde rettet pålegget sitt enten direkte mot arbeidsgiverne til de som var leid inn av NEM, eller mot operatøren StatoilHydro, sier Ptil-direktør Olaf Thuestad.

Les Petroleumstilsynets pressemelding her:

Nem har ryddet opp

Thuestad opplyser at Nem nå har etablert rutiner for å følge opp underleverandører. Departementet skriver i sitt brev til Petroleumstilsynet at Nem ikke hadde påseplikt overfor sine underleverandører. Det er bare Statoil Hydro, samt arbeidsgiver for den aktuelle arbeidstakeren som har en slik plikt.

Forskriften om påseplikt er hjemlet i lov om allmenngjøring. Departementet understreker at loven om allmenngjøring og forskriftene til loven gir ikke tilsynet anledning til å føre tilsyn med Nem, med grunnlag i påseplikten. Departementet skriver videre i brevet at det ser ut til at Nem ikke har overholdt sin plikt til å informere underleverandører om allmenngjøringsforskriften. Dette punktet har likevel ikke noen betydning for Nems ankesak. Sjøl om departementet gir Nem medhold, inviterer departementet Petroleumstilsynet til å komme med forslag til endringer i forskriften om påseplikt. Tilsynet har frist ut mars til å komme med forslag til endringer. NEM vil legge fram krav for sakskostnader og økonomiske tap fordi arbeidet måtte stanses i fem dager. – Vi skal beregne tapet nå, men det er helt klart at vi kommer til å rette krav om erstatning, sier kommunikasjonsdirektør Jeroen Overduin i NEM til Stavanger Aftenblads nettutgave. Petroleumstilsynet (Ptil) vil ta stilling til et erstatningskrav når det eventuelt kommer.

– Vingeklipping av tilsynet

LO-koordinator på Mongstad, Vidar Berdalen, sier til magasinett.org at denne avgjørelsen innebærer en vingeklipping av Petroleumstilsynet. – Vi er overrasket over departementets avgjørelse, uttaler Berdalen. Han har ikke oversikt over alle konsekvensene av vedtaket, men har sendt saken til LOs forhandlingsavdeling sentralt. Berdalen ser for seg at det blir mer å gjøre for Statoil Hydro når henvendelsene må gå gjennom oppdragsgiveren. – Det blir opp til Statoil Hydro å påse at alt er i orden, ned til minste kontrakt, sier Berdalen.

60 selskaper

Gasskraftverket er et stort prosjekt som involverer rundt 60 selskaper. Statoil Hydro er oppdragsgiver, mens de to hovedentreprenørene er Nem og General Electrics (GE). Disse to har til sammen engasjert rundt 60 selskaper for å utføre jobben. LO har to koordinatorer ute på Mongstad, som jobber sammen med lokale tillitsvalgte for å sjekke at alle selskapene har papirene i orden og tilbyr lønns- og arbeidsvilkår i tråd med vedtaket om allmenngjøring på petroleumsanleggene.

Annonse
Annonse