JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter sykehussmell for Ap

Arbeiderpartiet kan komme til å gå på en kraftig smell i lokalvalget neste år etter bråket om lokalsykehus og kraftmaster.

Partisekretær Raymond Johansen er bekymret.

Det største regjeringspartiet er under et voldsomt press på Vestlandet, fastslår valgforsker Bernt Aardal. Kampen om kraftmastene gjennom Hardanger er ikke avgjort, og nå blåses det også til strid om lokalsykehus på Vestlandet.

– Arbeiderpartiet og de to andre regjeringspartiene ligger generelt dårlig an foran lokalvalget til neste år. Hardanger-saken og striden om lokalsykehusene hjelper ikke på situasjonen - for å si det forsiktig, sier Aardal til NTB.

Han understreker at det er vanskelig å si hvordan de umiddelbare reaksjonene fra velgerne vil slå ut ved valget neste høst. Men Ap kan bli straffet hardt i en region hvor de tradisjonelt har stått svakt.

Mistillit til helseministeren

I Molde har det gått så hardt for seg at Aps lokallag i byen har erklært fullstendig mistillit til helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Mandag var hun i Ålesund, og tirsdag kommer hun til Molde for å møte de tillitsvalgte ved sykehuset i byen.

Ifølge statsråden, som siterte Helse Midt-Norge, er det ikke midler til å bygge nytt sykehus i Molde før i 2018. I samme åndedrag fredet helseministeren føde- og akuttavdelingen på lokalsykehuset i Kristiansund.

– Om misnøyen med helseministeren nå er stor i Molde, gikk det begeistringstog i Kristiansund i helgen. Men at Arbeiderpartiet og resten av regjeringen nå føler presset, er åpenbart, sier valgforskeren.

Johansen bekymret

Partisekretær Raymond Johansen i Ap legger ikke skjul på at svake meningsmålinger, utmeldinger og misnøye i blant annet Molde, Lærdal og Nordfjordeid gir grunn til bekymring. Han tror likevel det skal være mulig å gjenvinne tilliten blant vestlandsvelgerne.

– Vi har en sterk organisasjon og ikke minst Norges beste valgkamporganisasjon. Det er derfor vi vinner valg og blir gjenvalgt, sier Johansen til NTB.

Han påpeker at partiet opplever flere innmeldinger enn utmeldinger i både Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, uten at innmeldingene kan knyttes til kampen om lokalsykehusene.

– Har ikke løyet

Anne-Grete Strøm-Erichsen avviser at hun har ført folk i Molde bak lyset ved å skape forventninger om snarlig bygging av nytt sykehus i Molde. Der har man brukt ord som mistillit, svik og løgn om henne de siste dagene.

– Jeg har ikke løyet til noen, sier Strøm-Erichsen til NTB.

Tirsdag møter hun sine kritikere for å fortelle dem at de samme reglene gjelder for Molde sjukehus som for alle andre sykehus: Økonomien i helseregionen må være på plass før det kan bygges nytt.

Hun er helt klar på at hennes forgjengere Sylvia Brustad og Bjarne Håkon Hanssen har tatt det samme forbeholdet som henne når de har sagt at 2012 er året da Molde sjukehus skal påbegynnes.

– Jeg skjønner at det vekker følelser, både i Molde og andre steder. Sykehusene er uhyre viktige for folk. Det jeg har som mål er å gi alle innbyggere i dette landet et kvalitetsmessig godt sykehustilbud, sier helseministeren. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse