JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppringt av USAs ambassadør

USAs ambassadør Barry White tok tirsdag kontakt med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) for å diskutere de lekkede dokumentene fra WikiLeaks.

– Den amerikanske ambassadøren ringte meg og sa at «jeg føler det er en selektiv rapportering» i avisene i forbindelse med det som er skjedd i hans tid, sier Støre til NTB.

Han mener WikiLeaks-meldingene reflekterer politiske uenigheter mellom Norge og USA, men underkjenner alle de områder hvor landene har stått sammen i årevis.

– Norge har et vennskapelig forhold til USA. Det hadde vi under president Bush, og vi har det under Obama, sier Støre.

Han mener meldingene bekrefter at amerikanerne opplevde et linjeskifte i 2005, et skifte han beskriver som reelt.

– Den regjeringen jeg er utenriksminister i, var tydeligere på kritiske punkter som Irak, Guantanamo, rakettskjold, klasevåpen, klima. Det ville vært overraskende om ikke det kom fram i rapportene, sier utenriksministeren.

Han avviser å gå inn på personkarakteristikker skrevet av folk som ikke lenger befinner seg i Oslo, men fastholder at han fremdeles ser på seg selv som en venn av USA.

Hørte rykter

Støre mener tonen i de lekkede dokumentene avspeiler paradigmet fra Bush-årene om at enten er du med oss, eller så er du imot oss. Innholdet kommer ikke som noen overraskelse på utenriksministeren

– Essensen i dette plukket jeg opp i miljøet her hjemme i Oslo i den tiden vi snakker om. Og da hadde jeg to tester på det. Det ene var at hvis det jeg hørte på ryktebørsen skulle tas på alvor, så regnet jeg med at ambassadøren sa det direkte til meg i de mange samtalene vi hadde over en kopp kaffe, på tur i Nordmarka sammen eller når vi møttes til middag. Det skjedde ikke, understreker han.

Støre slår videre fast at den amerikanske administrasjonens politikk utformes i Washington, og ikke ved ambassaden i Oslo.

– Jeg hadde titalls møter med Condoleezza Rice, én til én, og med delegasjoner. Jeg ser at ambassadøren er sitert på at med vår uavhengighet burde vi få en leksjon voksenopplæring i Washington. Jeg har aldri opplevd å få det, framholder Støre og legger til at Rice heller ikke ga uttrykk for amerikansk skepsis til norsk politikk når det gjelder klasevåpen.

– Hva er det et uttrykk for? Vel, det er et uttrykk for at den politiske vurderingen i Washington har vært at «vi leser det vi leser, vi ser det vi ser, og her er tilbakemeldingene», konkluderer han.

– Underkjenner

Ifølge Støre er forholdet til amerikanerne nærmere nå, fordi den politiske uenigheten er mindre.

– Men jeg føler at disse rapportene underkjenner alle de områdene der USA og Norge har jobbet sammen i år etter år, sier han.

– Jeg kommer tilbake fra en halv uke i USA i møte med demokratiske senatorer og den demokratiske administrasjonen. Jeg tror alle som fulgte de samtalene kan bevitne at dette er et godt og sterkt forhold, og at vi blir respektert i USA.

Støre erkjenner at Norge er et lite land, og derfor ikke skal snakke opp egen rolle.

– Men jeg ser det ikke som min jobb å snakke den ned heller. Og begge utenriksministrene jeg har hatt med å gjøre, har vært ytterst profesjonelle, og jeg opplever at jeg har hatt et godt personlig forhold til begge, sier han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse