JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsstøtte eller konkurs

GM-sjef Rick Wagoner utfordrer svenske myndigheter til å komme med en krisepakke. Den svenske næringsministeren svarer i dag på utfordringen fra Detroit.

einar.fjellvik@lomedia.no

– Med mindre svenske myndigheter trer støttende til, så vil Saab være konkurs så tidlig som denne måneden, sa GMs toppsjef Rick Wagoner da han la fram den amerikanske bilprodusentens omstillingsplaner på en pressekonferanse i Detroit i natt, norsk tid.

Hvor store beløp den svenske staten må bidra med for å unngå en Saab-konkurs er usikkert. I går kveld sa den svenske bransjeeksperten Matts Carlsson til fjernsynskanalen TV4 at det trolig trengs omkring 5 milliarder kroner for å holde selskapet i live i ett til to år.

Vil ikke kjøpe

Det er også høyst usikkert om den svenske regjeringen vil stille opp. Næringsminister Maud Olofsson har tillyst en pressekonferanse i formiddag der hun vil svare på utfordringen fra GM-sjefen. Men ifølge TV4 er det lite sannsynlig at hun vil dele ut milliarder på pressekonferansen.

– Vi kan ikke kjøpe bilfabrikker for skattebetalernes penger, sa Olofsson til Tv-stasjonen i morges.

Ifølge svenske medier er GMs plan at Saab må gjennom en omstrukturering – enten med statlig støtte eller gjennom konkurs – før selskapet kan selges, forhåpentligvis i løpet av 2010.

Trollhättan rammes hardt

For byen Trollhättan i Vest-Sverige er Saabs framtid nesten et spørsmål om liv eller død. Til sammen fire tusen mennesker jobber enten på Saab-fabrikken i byen eller i bedrifter som er avhengige av Saab. Paul Åkerlund, klubbleder for Metallarbeiderforbundets medlemmer hos Saab Trollhättan, var i går kveld pessismistisk. I et intervju med Dagens Nyheters nettugave anklaget handen svenske regjeringen for å svikte Saab.

– Våre ansatte er frustrerte og forbannet. Det er jævlig rart – tidigere har det vært konstruktive diskusjoner mellom regjeringen og GM, men nå virker det som om regjeringen har snudd, sa Åkerlund i går kveld.

47 000 skal bort - i år

På pressekonferansen i Detroit i natt varslet Rick Wagoner omfattende nedskjæringer i GM, i håp om å sikre selskapet nye milliarder i amerikansk statsstøtte til omstilling. På verdensbasis skal selskapet i løpet av året kvitte seg med i alt 47 000 arbeidsplasser. Knapt halvparten av nedbemanningen vil skje ved anlegg i USA.

I løpet av de tre kommende årene skal imidlertid fem fabrikker i USA nedlegges. Det vil fjerne ytterligere 20 000 arbeidsplasser. Likevel mener Wagoner selskapet trenger nye 30 milliarder dollar i lån for å komme gjennom krisa.

Nær avtale med bilarbeiderne

Ifølge GM-sjefen har selskapet ennå ikke har kommet til enighet med kreditorene og fagforeningene. Bilprodusenten håper å spare 47 milliarder dollar på reforhandling av disse avtalene. Presidenten i det amerikanske bilarbeiderforbundet, Ron Gettelfinger, sendte i går ut en pressemelding der han opplyser at forbundet er i ferd med å nå fram til en intensjonsavtale med alle de tre store amerikanske bilprodusentene om det som kalles «modifikasjoner av 2007-avtalene». Gettelfinger ville imidlertid ikke offentliggjøre enkeltheter fra forhandlingene før hele avtalen er på plass.

Annonse

Flere saker

Annonse