JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer mot svenske forhold

Ap-nestleder Helga Pedersen bruker utviklingen i Sverige som eksempel på at Norge er på rett vei i skolepolitikken.

kjell.werner@anb.no

– Svenskene har gjort det samme som Høyre vil gjøre i Norge. Sverige fortsetter nedgangen på PISA-rankingen, mens Norge går oppover. Det kan ikke være tilfeldig, sier Helga Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun viser til at Bondevik II-regjeringen foran valget i 2005 hadde planer om å slippe til 22.000 private plasser i videregående skoler.

– Men Stoltenberg-regjeringen stoppet privatiseringen og satset tungt på fellesskolen. Det har gitt positive resultater. Sverige har gått motsatt vei og åpnet for flere private skoler, større forskjeller og nivådeling av elevene. I tillegg har Sverige veldig stramme skolebudsjetter på grunn av store skattelettelser, sier Helga Pedersen.

To like land

– Har du belegg for å si at det er en sammenheng mellom privatisering og dårlig score på PISA-undersøkelsen til OECD?

– Det er i hvert fall påfallende at det går dårligere i Sverige, mens det ser ut til at vi lykkes i Norge. Pisa-undersøkelsen sier en del, men ikke alt.

– Her dreier det seg om to land som er veldig like. Jeg tar gjerne en debatt med Høyre om dette, sier Pedersen og viser til at Høyre vil gjeninnføre den gamle privatskoleloven dersom partiet får mulighet.

Bred enighet

Pedersen minner om at det var Arbeiderpartiets Gudmund Hernes som meldte Norge på den første PISA-undersøkelsen, mens det var Trond Giske (Ap) som innførte de første, obligatoriske kartleggingsprøvene i lesing i andre klasse. Også kunnskapsløftet mener hun det var bred enighet om.

– De politiske skillelinjene handler om privatisering. Det er det ingen politikere i Høyre som snakker om, legger Ap-nestlederen til.

Hun hevder at storstilt privatisering av den videregående skolen vil svekke den offentlige skolen.

Må betale

– En rekke fylker har desentraliserte tilbud. En storstilt privatisering vil føre til nye skoler i de store byene, mens det betyr nedleggelser av offentlige skoler i distriktene siden fylkeskommunene jo må betale de private skolene uansett, sier Pedersen.

Hun ser for seg noe av den samme utviklingen dersom det blir mange private grunnskoler.

– Kommunenes evne til å satse på kvalitet i skolen vil bli svekket. Mange små kommuner har bare to grunnskoler, og da vil en privat skole slå beina under en av de kommunale, sier Pedersen.

Høyre reagerer

Høyres skolepolitiske talskvinne, Elisabeth Aspaker, reagerer kraftig på at Ap bruker skolesituasjonen i Sverige som skremmebilde på hva Norge kan vente seg av Høyre.

– Det virker som om Helga Pedersen har fått panikk og har gått helt av sporet. PISA-undersøkelsen gjelder tiende klasse i ungdomsskolen. Det er noe helt annet enn private videregående skoler i Sverige, sier Aspaker.

– Den norske privatskoleloven er noe helt annet enn den svenske loven for private skoler. I Norge er det ikke lov for skoleeier å ta utbytte, sier hun.

Uærlig debatt

– Derfor legger de rødgrønne opp til en helt uærlig debatt. Høyres politikk må vurderes ut fra situasjonen i Norge og ikke hvordan den er i Sverige, sier Høyres talskvinne.

– Det blir også helt feil når Pedersen hevder at det ville ha blitt 22.000 private plasser i videregående skole. Det er jo slett ikke sikkert at vi ville ha sagt ja til alle disse plassene. Pedersen tegner et verst mulig skremmebilde. Hvis den offentlige skolen blir truet av private søkere, så vil en borgerlig regjering ta hensyn til dette gjennom å innhente uttalelser fra kommuner og fylkeskommuner, sier Aspaker. (ANB)

Annonse
Annonse