JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvinnenes «Magna Carta»

Kvinnene er den sterkeste revolusjonerende kraft det moderne samfunn har.

Kvinnenes «Magna Carta» eller «det Store Kvinnenes frihetsbrev» er det første historisk- teoretiske dokument i kvinnenes spesielle klassekamp – en kamp som riktignok er en del av den store klassekampen som er historiens sentrale drivfjær, men som likevel nettopp understreker denne klassekampens særlige betydning i å drive utviklingen framover mot den frihet arbeiderbevegelsen alltid har kjempet for.

I Magasinet «Kvinner sammen» nr. 3-2010 kan enhver skaffe seg kunnskap om denne revolusjonerende FN-resolusjonen om kvinner, fred og sikkerhet. I vårt land er Forum Norge pådriveren overfor norske politikere og de institusjoner de arbeider i, for å føre en offensiv og forpliktende kamp for å sette i verk de krav FN reiser i sammenheng med kvinner, fred og sikkerhet. En hver kan her skaffe seg kunnskap nok til å delta i en kamp som rekker langt ut over kvinnenes rekker.

Ikke minst arbeiderbevegelsen må forstå de utfordringer FN-resolusjon 1325 stiller et hvert organisasjonsledd i vår bevegelse overfor. Kvinnene er den sterkeste revolusjonerende kraft det moderne samfunn har.

Ved siden av naturens krav til oss.

Og revolusjon trengs – ikke en voldelig, men en praktisk og åndelig.

I «Økonomiske og filosofiske Manuskripter» sier Marx at kvaliteten av forholdet mennesker i mellom vises best i mannens forhold til kvinnen. det er gjennom kvinne-mann forholdet at behovet for forholdet menneske til menneske blir et reelt menneskelig behov. Og dermed vårt viktigste fredsbehov.

Jeg undres om vi ser dette i våre merkelige «likestillingsbestrebelser»?

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 20/2010)

Annonse
Annonse