JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slår tilbake mot USA-kritikk

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener USAs ambassade bommer kraftig når den hevder at norske politikere er passive i kampen mot terror.

Amerikanernes analyse av det de mener er en passiv norsk holdning til terror, kom fram i et konfidensielt notat som ambassaden i Oslo har utarbeidet og som Aftenposten omtalte onsdag etter å ha fått det lekkede dokumentet via nettstedet WikiLeaks.

I tillegg til passive, mente dokumentets forfatter, chargé d'affaires Kevin M. Johnson, også at norske politikere er trege og at de ikke ønsker å forholde seg til radikaliseringen.

– Helt feil

Statsministeren slår nå tilbake mot kritikken:

– Det er helt feil. Vi har gjort mye for å trappe opp vår innsats mot terror, sier Stoltenberg til Aftenposten.no.

Statsministeren viser til budsjettøkninger til Politiets sikkerhetstjeneste (PST), handlingsplanen for terrorforebygging og datalagringsdirektivet.

Han legger til at dokumentene ikke speiler USAs offisielle synspunkter.

– Det at én diplomat rapporterer dette, betyr ikke at det er USAs syn. Vi har mange diplomater som rapporterer hjem til Oslo. Det er ikke deres rapporter som er regjeringens syn, sier Stoltenberg.

Varierende

Om amerikanernes evne til å analysere norsk politikk sier Stoltenberg:

– Jeg kommer ikke til å karakterisere dem. Men den er varierende. Det kan man si.

En av karakteristikkene amerikanerne har gitt av norske politikere, og som nå er kjent gjennom WikiLeaks, handlet om Stoltenberg. I en av rapportene hjem til USA ble han beskrevet som «ikke en sterk ideolog eller leder», og mer opptatt av å snakke om norske OL-medaljer enn om utenrikspolitikk «som han åpenbart ikke er komfortabel med å snakke om ...». (ANB-NTB)

Annonse
Annonse