JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbevegelsen i Nicaragua og abort

LO vil bidra til at motstanden mot abortloven kommer høyere opp på dagsordenen, forsikrer Christine Parker.

Nicaragua har en av verdens strengeste lover om abort. På papiret er abort absolutt forbudt, også ved voldtekt, incest og når kvinners liv er i fare.

Det har oppstått en misforståelse i LO-Aktuelt («Dagens kommentar» på FriFagbevegelse.no 28. oktober, red. anm.) vedrørende LOs samarbeidspartner i Nicaragua, landsorganisasjonen FNT, sin holdning til loven. I tillegg blir det fremstilt som om LO ikke tar opp denne saken under besøk til samarbeidspartneren. Dette er ikke riktig.

Ledelsen i FNT, blant annet generalsekretæren som er professor i medisin, har vært imot loven siden den ble vedtatt. FNT som organisasjon har nå klargjort at den er imot loven.

FNTs problem er at noen meningsmålinger viser at cirka 80 prosent av Nicaraguas befolkning er for loven. Det betyr også at store deler av FNTs medlemmer støtter loven. Ledelsen i FNT anser imidlertid abortspørsmålet som så viktig at de er villig til å gå imot flertallets standpunkt.

Ifølge FNT er det mange leger som utfører abort til tross for loven. De viser til en annen lov som gir leger rett til å beslutte behandlingsformer. De vil helst unngå at denne praksisen offentliggjøres. Dette er selvfølgelig en beklagelig situasjon.

Vi i LO viser vår motstand mot abortloven ved hvert besøk i Nicaragua, og presser FNT til å være mer tydelig i sitt standpunkt. LO vil fortsette å ta opp loven ved enhver kontakt med FNT, slik at motstanden kommer enda høyere opp på dagsorden.

(Innlegget sto på trykk i LO-Aktuelt nr 20/2010)

Annonse

Flere saker

Annonse