JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ja til grønn allmenngjøring

Fellesforbundet har i dag vedtatt å begjære allmenngjøring av overenskomsten for jordbruks- og gartnerinæringene. Kravet vil formelt bli fremmet av LO.

I forbundsstyrets vedtak vises det til at allmenngjøring av overenskomsten er et nødvendig tiltak for å motvirke sosial dumping og useriøsitet i disse bransjene. Allmenngjøringen skal gjelde i hele landet, men bare deler av overenskomsten, mener forbundet.

Stor og voksende useriøsitet

Utviklingen har gjennom lang tid vist at andelen utenlandsk arbeidskraft utgjør en stadig større andel av årsverkene innen landbruk og gartneri. Andelen ansatte på sesong og deltid er raskt økende, samtidig som andelen fast ansatte går ned. Hovedinntrykket er at andelen useriøse bedrifter er stor og voksende.

Trenger allmenngjøring

Når overgangsordningene for de åtte EU-landene utløper 1. mai i år, vil Arbeidstilsynet ikke lenger ha mulighet for å gripe inn overfor lønns- og arbeidsvilkår som innebærer sosial dumping. Arbeidstilsynet er avhengig av allmenngjøring som et verktøy mot sosial dumping i landbruket, påpeker Fellesforbundet.

Også Landbrukets Arbeidsgiverforening ser at omfanget at sosial dumping er omfattende – så omfattende at det er i ferd med å ødelegge omdømmet og utkonkurrere den seriøse delen av bransjen.

Satser på økt rekruttering

Allmenngjøring av overenskomsten er samtidig et viktig redskap for å rekruttere mye medlemmer i jordbruk og gartneri. Forbundsstyret vedtok også en strategiplan for rekruttering.

Status i dag er at om lag 2500 avløsere i landbruket har en halv stilling eller mer. Av disse er 160 organisert i Fellesforbundet, fordelt på 42 avløserlag.

I landets vel 600 gartnerier har forbundet om lag 60 medlemmer totalt, i 17 bedrifter. Hovedtyngden av all arbeidskraft i gartneriene er utenlandsk.

Heltidsansatte og fast ansatte

I den nye rekrutteringskampanjen skal det det satses spesielt på å nå heltidsansatte avløsere og fast ansatte i gartneriene. Målsettingen er å doble antallet medlemmer omfattet av overenskomsten for jordbruk- og gartnerinæringene.

Må omfatte utlendinger

Det skal bli en målrettet innsats for å rekruttere i Rogaland, Vestfold, Buskerud, Hedmark, Oppland og Trøndelagsfylkene. I tillegg skal det trekkes veksler på de avdelingene som har fått tildelt midler for å øke rekrutteringen og motarbeide sosial dumping. Rekrutteringskampanjen må innbefatte organisering av utenlandske arbeidstakere, sier vedtaket.

Annonse
Annonse