JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Reagerer på taushet

Lederen for kontrollkomiteen på Stortingets reagerer på at regjeringen forholder seg taus etter oppslag om at norske embetsmenn har gått mot sin egen regjering i samtaler og møter med amerikanerne.

Statsministerens kontor valgte fredag ikke å kommentere saken overfor NTB.

– Uansett må de håndtere det. Det er åpenbart en situasjon som er uheldig. Vi kan ikke ha en situasjon der embetsverket går utenom den politiske ledelsen, sier komitéleder Anders Anundsen (Frp) til NTB.

I en rekke av dokumentene som er lekket fra den amerikanske ambassaden, hevdes det at norske embetsmenn flere ganger har gått mot sin egen regjering i samtaler og møter med amerikanerne, skriver Aftenposten.

Embetsmenn fra Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet skal i møter med diplomater fra USAs ambassade ha fremmet politiske standpunkter som bryter med den rødgrønne regjeringens politikk.

De skal også ha kommet med kritiske og nedsettende kommentarer om statsråder i regjeringen.

Overrasket

Stortingsrepresentanten er overrasket over det som er kommet fram.

– Vi har et system som er basert på embetsmennenes fullstendige uavhengighet og objektivitet fordi de skal tjene den regjeringen som sitter til enhver tid. Deres oppgave er i hvert fall ikke å undergrave sine politiske ledere.

Anundsen peker samtidig på at det er litt avhengig av hva slags settinger det gjøres i, og i hvilken grad uttalelser gjengis korrekt.

– Det er ikke unaturlig at også embetsverket har en del møtepunkt med for eksempel den amerikanske ambassaden. Men sånn som det fremstilles nå, virker det som om de bevisst har gått bak ryggen på sine politiske ledere og snakket på en måte som ikke er heldig.

Utfordring

Han mener dette i utgangspunktet er en utfordring den utøvende makt sliter med.

– Når embetsverket handler på tvers av det som sannsynligvis er regjeringens interesse, er dette noe de i første rekke bør rydde opp i selv.

Men det kan bli aktuelt å koble inn Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

– I den grad dette har skadet norske interesser eller er håndtert på en måte som er i strid med Stortingets vedtak eller premisser, så vil det være mulig å se på det.

Han har liten tro på at dette er de siste dokumentene som vil dukke opp fra WikiLeaks om forhold som berører norsk politikk.

– Dette kommer helt sikkert til å fortsette, spår Anundsen.

Rokker ved demokratiet

Han mener at dette også rokker ved vår oppbygging av demokratiet.

– Utgangspunktet er at embetsverket skal være helt nøytralt. De må ha tillit helt uavhengig av hvilken leir som sitter i regjeringskvartalet. Da er det også naturlig at den formen for aktivitet som er avdekket her ikke hører inn under måten de skal opptre på. Det vil oppfattes som partisk. Jeg forstår godt hvis noen statsråder føler dette som ubehagelig.

Frp-politikeren forventer at regjeringen tar tak i saken.

– Siden det dreier seg om flere departementer er det en problemstilling som er vid og bred uavhengig av departement. Dette kan også bidra til å skape en rekke misforståelser i viktige politiske saker for Norge, og det er uheldig, sier Anders Anundsen.

Vanskelig å bevise

Jussprofessor Eivind Smith Smith peker på at det er vanskelig å bevise det som er kommet fram.

– Kan det rimelig belegges, er det åpenbart kritikkverdig og mulig uforstand i tjenesten. Man kan spekulere seg fram til opptil flere straffbare forhold, men jeg har ikke sett noe til beviser, og sannsynligheten er heller ikke særlig stor for at de finnes, sier han.

Han mener hovedproblemet ligger i spørsmålet om lojalitet. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse