JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skuddsikre kontrakter

– Jeg arbeidet 340 timer på en måned, sa en anonym gartneriarbeider på Frosta til Klassekampen i desember. Arbeidstilsynet etterforsker saken.18.02.2009
14:50
16.12.2013 08:54

Frostagrønt, Frostaflor og fra nyttår også Caesar Salad, samarbeider nært med utleiebyrået UAB Generalta fra Litauen. Arbeidstilsynet har hatt gartneriene til Terje Viken og Johan Morten Vold under observasjon i lang tid. Men ingen vesentlige lovbrudd er dokumentert når det gjelder lønns- og arbeidsforhold ved disse bedriftene.

Arbeidskontraktene er i samsvar med arbeidsmiljøloven. Alle dokumenter er korrekte og kvalitetssikret av gartnerienes forretningsadvokat Thomas Jamne.

– Fabrikkert

Problemet Fellesforbundet har møtt på Frosta, er at ingen i landbrukssektoren vil snakke åpent. De som har fortalt noe, har forlangt anonymitet. Svært sikre og troverdige kilder har fortalt til Rose Flatmo, forbundets prosjektmedarbeider, at informasjonen som Arbeidstilsynet får, er fabrikkert for å tilfredsstille arbeidsmiljøloven.

Men i de kontraktene som arbeiderne har fått, er lønna doblet, og timetallet halvert, skriver hun i rapporten til forbundet. Arbeiderne får blant annet flat timelønn, enten det er overtid eller helg.

På spørsmål fra Fellesforbundet sa Generalta-arbeidere at de sjelden eller aldri jobbet overtid. Men dette var ikke riktig. De hadde jobbet overtid dagen i forveien, ifølge en norsk ansatt.

– Doble skift

Dersom kvinnen fra Litauen hadde arbeidet 40 timers uke, ville hun jobbet 160 timer pr. måned, ikke 340. Anonyme kilder har forklart til Fellesforbundet at når arbeiderne er ferdige med normal arbeidstid i det ene gartneriet – tall som leveres til Arbeidstilsynet – fortsetter de med nytt skift samme dag, i det andre gartneriet.

Fordi arbeiderne fra Litauen er livredde for å stå fram, har Fellesforbundets medarbeider snakket med mange av dem uavhengig av hverandre. De forteller alle nokså identiske historier om lønns- og arbeidsvilkår godt under norsk nivå. En annen historie enn den offisielle versjonen som kommer når Arbeidstilsynet eller forbundet har vært på besøk i gartneriene til Terje Viken og Johan Morten Vold.

– Utenatlekse

Zhanna Furunes, ombud for litauiske bygningsarbeidere i Oslo Bygningsarbeider¬forening, møtte flere av arbeiderne på Frosta sammen med folk fra Fellesforbundet. Også hun er sikker på at arbeidskontraktene til Generalta er falske og at arbeiderne snakker usant om lønna.

I et intervju med Klassekampen sa hun at arbeiderne fortalte en ferdig pugget lekse om lønns- og arbeidsforhold, men at det de sa, ikke kunne være riktig.

– Det skjønner man fort om man har litt innsikt i litauisk arbeidslov, sa Furunes i intervjuet.

Ifølge henne krever litauisk lov at lønna til arbeidere som leies ut til andre land, alltid skal ha lønna oppgitt i litauisk valuta. Dersom bedriftene fører opp lønn i andre lands valuta, får de store bøter.

Fellesforbundet tror at Generalta oppgir til myndighetene i Litauen at arbeiderne får normallønn i grønnsektor i hjemlandet. Det tilsvarer om lag 13 kroner timen.

409 timer på 7 uker

Ingen timelister eller avtaler, mesteparten av lønna som diett. «Tolv kroner timen», var konklusjonen til Arbeidstilsynet da de dukket opp på uanmeldt inspeksjon i de to Frosta-gartneriene i 2006, ifølge Trønder-avisa. Etter denne runden kom timelister på bordet.

Seniorinspektør Gunnar Løvås, som har jobbet mye med denne saken, forteller at Arbeidstilsynet sitter med flere permer med dokumentasjon fra Generalta.

– Tror du at dokumentasjonen er korrekt?

– Når vi ber om dokumentasjon i form av et pålegg, må vi regne med at vi får dokumentasjon som er reell, svarer han.

Løvås kan bekrefte at en litauer som var formidlet av UAB Generalta, sist høst hadde 409 arbeidstimer på 7 uker på Produsentpakkeriet. En del av arbeiderne fra Generalta blir nemlig formidlet videre til andre arbeidsgivere i distriktet.

Disse opplyser at de betaler 114 kroner timen til Generalta, og da er alle kostnader medregnet. Dette er 40-50 kroner mindre enn til et norsk avløserlag. Mange lokale oppdragsgivere sier til Fellesforbundet at arbeiderne er fornøyd med lønna, men vil ikke stå fram med navn, fordi de «ikke vil bli innblandet i noe».

– Likelydende, som forventet

Da Arbeidstilsynet ba om en egenoppgave fra hver enkelt over arbeidstid og uketimetall fra alle i bedriftene, viste det seg at det jobber 27 ansatte fra Generalta i Frostagrønt, Frostaflor og Caesar Salad.

– Oppgavene var relativt likelydende, som forventet. Det generelle inntrykket er at dokumentasjonen vi har fått, ser tilsynelatende grei ut, sier senioringeniør Anders Gjervan i Arbeidstilsynet Midt-Norge.

Før jul 2008 ba Arbeidstilsynet om timeliste, lønnslipp og arbeidsavtale for tre arbeidstakere i UAB Generalta. Siden opplysningene for alle tre så ut til å være nokså like, ble bare det ene dokumentet oversatt.

På grunnlag av dette har Arbeidstilsynet tatt kontakt med arbeidstilsynet i Litauen for å få verifisert opplysningene fra Generalta. De to etatene har en samarbeidsavtale, men slikt internasjonalt samarbeid tar tid. Hva som står i dokumentene fra Generalta, vil Gjervan ikke svare på.

– Saken er under etterforskning, det er alt jeg kan si nå.

– Ser fortsatt sosial dumping

– Hva kan dere bidra med dersom Fellesforbundet ber om allmenngjøring i landbruket?

– Arbeidstilsynet er ikke part i et krav om allmenngjøring. Men hvis det blir vedtatt å allmenngjøre, vil vi følge opp med tilsyn, slik vi har gjort med byggebransjen. Vår erfaring er at allmenngjøring er et bra redskap for å motvirke sosial dumping, sier Berit Bøe i Arbeidstilsynet i Oslo.

Hun er nasjonal programkoordinator mot sosial dumping, og med på å legge strategien for tilsynsprosjektene som settes i verk.

På regionalt nivå er det mange inspektører som jobber i forhold til landbruket. Indre Øst har rapporteringsansvaret videre oppover til programkoordinator.

Arbeidstilsynet startet sin tilsynsaksjon i landbruket i 2006.

– Generelt er forholdene blitt bedre, men vi ser fortsatt eksempler på sosial dumping i landbruket, konkluderer inspektørene. Så Arbeidstilsynet blir fortsatt i bransjen i 2009. Og det blir jo en særlig utfordring når overgangsreglene utløper i mai, sier Berit Bøe.

– Kommer det vedtak om allmenngjøring, setter vi i gang apparatet. Vi støtter alle tiltak som kan bidra til å redusere sosial dumping, lover hun.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.02.2009
14:50
16.12.2013 08:54Mest lest

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

Hanna Skotheim

May Lill fortalte om dårlig ledelse på jobben. Det har fått konsekvenser

Håvard Sæbø

Mona (19) fortalte ingen at hun søkte på bygg og anlegg

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

Werner Juvik

Nå kan Gry juble for millionutbetaling: – Jeg har nesten ikke ord

Leif Martin Kirknes

Slik vil LO-toppen kutte strømregninga

Omar Jørgensen

SV, Ap og Sp enige om nytt statsbudsjett: Her er noe av det de ble enige om

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

Ida Bing

Harald Eia ba seerne innstendig om å fagorganisere seg. Nå får han Nitos hederspris

Håvard Sæbø

Tillitsvald fekk skriftleg åtvaring: – Aldri kjekt å bli herja med

Colourbox.com

Det blir likevel feriepenger på dagpenger for arbeidsløse og permitterte

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

Håvard Sæbø

AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Leif Martin Kirknes

Kan en arbeidsgiver trekke deg i lønn, bare for at det står i arbeidsavtalen? Høyesterett avgjør saken snart

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

Tri Nguyen Dinh

Utenlandske eiere tok ut 722 millioner kroner i utbytte fra krisestøttede bedrifter

VIL SPARE STRØM: Organisasjonene i debatt på dagens morgenmøte. Fra venstre Rolf Iver Hagemo, Norsk Varmepumpeforening, Tore Strandskog, Nelfo, Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet og Guro Hauge fra Zero.

VIL SPARE STRØM: Organisasjonene i debatt på dagens morgenmøte. Fra venstre Rolf Iver Hagemo, Norsk Varmepumpeforening, Tore Strandskog, Nelfo, Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet og Guro Hauge fra Zero.

Knut Viggen

Strømsparing i vanlige hjem er beste klimatiltak: – Ubegripelig at ikke politikerne tar tak i det

Colourbox.com

De aller rikeste har en fordel. Derfor øker ulikheten

Jan-Erik Østlie

Øker snittprisen på strøm med 10 øre, vil det koste bedriften Stian jobber i 300 millioner mer i året

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

Coop-ansatte får dårligere betalt for søndagsarbeid enn før

AVVISTE ANKEN: Omsorgsarbeiderne gikk til sak mot Stendi (tidligere Aleris) for ulovlige arbeidsforhold. Nå har også Høyesterett sagt sitt.

AVVISTE ANKEN: Omsorgsarbeiderne gikk til sak mot Stendi (tidligere Aleris) for ulovlige arbeidsforhold. Nå har også Høyesterett sagt sitt.

Leif Martin Kirknes

Høyesterett avviser anken fra Stendi: Nå får omsorgsarbeiderne millionerstatning

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

I 2019 ble drift og vedlikehold skilt ut som et eget selskap i Bane Nor – Spordrift. Nå er de ansatte spente på hva som vil skje videre med konkurranseutsettingen.

Morten Hansen

Jernbaneansatte kan juble: Nå stopper Støre anbudskonkurransen på drift og vedlikehold

GRANSKER: Håkon Holmen er utdannet siviløkonom og tidligere major. Han leder laget som nå skal granske hvordan private barnehager bruker de 27 milliarder kroner de får i året fra skattebetalerne og foreldre.

GRANSKER: Håkon Holmen er utdannet siviløkonom og tidligere major. Han leder laget som nå skal granske hvordan private barnehager bruker de 27 milliarder kroner de får i året fra skattebetalerne og foreldre.

Øystein Windstad

Før hjalp majoren bøndene med å passe på dyr på beite. Nå skal han kontrollere de private barnehagene

SSB-rapporten viser at ulikhet er et større samfunnsproblem enn mange hadde trodd, sier SV-leder Audun Lysbakken.

SSB-rapporten viser at ulikhet er et større samfunnsproblem enn mange hadde trodd, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Brian Cliff Olguin

Ulikheten i Norge er 36 prosent høyere enn offisiell statistikk


Flere saker