JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skuddsikre kontrakter

– Jeg arbeidet 340 timer på en måned, sa en anonym gartneriarbeider på Frosta til Klassekampen i desember. Arbeidstilsynet etterforsker saken.18.02.2009
14:50
16.12.2013 08:54

Frostagrønt, Frostaflor og fra nyttår også Caesar Salad, samarbeider nært med utleiebyrået UAB Generalta fra Litauen. Arbeidstilsynet har hatt gartneriene til Terje Viken og Johan Morten Vold under observasjon i lang tid. Men ingen vesentlige lovbrudd er dokumentert når det gjelder lønns- og arbeidsforhold ved disse bedriftene.

Arbeidskontraktene er i samsvar med arbeidsmiljøloven. Alle dokumenter er korrekte og kvalitetssikret av gartnerienes forretningsadvokat Thomas Jamne.

– Fabrikkert

Problemet Fellesforbundet har møtt på Frosta, er at ingen i landbrukssektoren vil snakke åpent. De som har fortalt noe, har forlangt anonymitet. Svært sikre og troverdige kilder har fortalt til Rose Flatmo, forbundets prosjektmedarbeider, at informasjonen som Arbeidstilsynet får, er fabrikkert for å tilfredsstille arbeidsmiljøloven.

Men i de kontraktene som arbeiderne har fått, er lønna doblet, og timetallet halvert, skriver hun i rapporten til forbundet. Arbeiderne får blant annet flat timelønn, enten det er overtid eller helg.

På spørsmål fra Fellesforbundet sa Generalta-arbeidere at de sjelden eller aldri jobbet overtid. Men dette var ikke riktig. De hadde jobbet overtid dagen i forveien, ifølge en norsk ansatt.

– Doble skift

Dersom kvinnen fra Litauen hadde arbeidet 40 timers uke, ville hun jobbet 160 timer pr. måned, ikke 340. Anonyme kilder har forklart til Fellesforbundet at når arbeiderne er ferdige med normal arbeidstid i det ene gartneriet – tall som leveres til Arbeidstilsynet – fortsetter de med nytt skift samme dag, i det andre gartneriet.

Fordi arbeiderne fra Litauen er livredde for å stå fram, har Fellesforbundets medarbeider snakket med mange av dem uavhengig av hverandre. De forteller alle nokså identiske historier om lønns- og arbeidsvilkår godt under norsk nivå. En annen historie enn den offisielle versjonen som kommer når Arbeidstilsynet eller forbundet har vært på besøk i gartneriene til Terje Viken og Johan Morten Vold.

– Utenatlekse

Zhanna Furunes, ombud for litauiske bygningsarbeidere i Oslo Bygningsarbeider¬forening, møtte flere av arbeiderne på Frosta sammen med folk fra Fellesforbundet. Også hun er sikker på at arbeidskontraktene til Generalta er falske og at arbeiderne snakker usant om lønna.

I et intervju med Klassekampen sa hun at arbeiderne fortalte en ferdig pugget lekse om lønns- og arbeidsforhold, men at det de sa, ikke kunne være riktig.

– Det skjønner man fort om man har litt innsikt i litauisk arbeidslov, sa Furunes i intervjuet.

Ifølge henne krever litauisk lov at lønna til arbeidere som leies ut til andre land, alltid skal ha lønna oppgitt i litauisk valuta. Dersom bedriftene fører opp lønn i andre lands valuta, får de store bøter.

Fellesforbundet tror at Generalta oppgir til myndighetene i Litauen at arbeiderne får normallønn i grønnsektor i hjemlandet. Det tilsvarer om lag 13 kroner timen.

409 timer på 7 uker

Ingen timelister eller avtaler, mesteparten av lønna som diett. «Tolv kroner timen», var konklusjonen til Arbeidstilsynet da de dukket opp på uanmeldt inspeksjon i de to Frosta-gartneriene i 2006, ifølge Trønder-avisa. Etter denne runden kom timelister på bordet.

Seniorinspektør Gunnar Løvås, som har jobbet mye med denne saken, forteller at Arbeidstilsynet sitter med flere permer med dokumentasjon fra Generalta.

– Tror du at dokumentasjonen er korrekt?

– Når vi ber om dokumentasjon i form av et pålegg, må vi regne med at vi får dokumentasjon som er reell, svarer han.

Løvås kan bekrefte at en litauer som var formidlet av UAB Generalta, sist høst hadde 409 arbeidstimer på 7 uker på Produsentpakkeriet. En del av arbeiderne fra Generalta blir nemlig formidlet videre til andre arbeidsgivere i distriktet.

Disse opplyser at de betaler 114 kroner timen til Generalta, og da er alle kostnader medregnet. Dette er 40-50 kroner mindre enn til et norsk avløserlag. Mange lokale oppdragsgivere sier til Fellesforbundet at arbeiderne er fornøyd med lønna, men vil ikke stå fram med navn, fordi de «ikke vil bli innblandet i noe».

– Likelydende, som forventet

Da Arbeidstilsynet ba om en egenoppgave fra hver enkelt over arbeidstid og uketimetall fra alle i bedriftene, viste det seg at det jobber 27 ansatte fra Generalta i Frostagrønt, Frostaflor og Caesar Salad.

– Oppgavene var relativt likelydende, som forventet. Det generelle inntrykket er at dokumentasjonen vi har fått, ser tilsynelatende grei ut, sier senioringeniør Anders Gjervan i Arbeidstilsynet Midt-Norge.

Før jul 2008 ba Arbeidstilsynet om timeliste, lønnslipp og arbeidsavtale for tre arbeidstakere i UAB Generalta. Siden opplysningene for alle tre så ut til å være nokså like, ble bare det ene dokumentet oversatt.

På grunnlag av dette har Arbeidstilsynet tatt kontakt med arbeidstilsynet i Litauen for å få verifisert opplysningene fra Generalta. De to etatene har en samarbeidsavtale, men slikt internasjonalt samarbeid tar tid. Hva som står i dokumentene fra Generalta, vil Gjervan ikke svare på.

– Saken er under etterforskning, det er alt jeg kan si nå.

– Ser fortsatt sosial dumping

– Hva kan dere bidra med dersom Fellesforbundet ber om allmenngjøring i landbruket?

– Arbeidstilsynet er ikke part i et krav om allmenngjøring. Men hvis det blir vedtatt å allmenngjøre, vil vi følge opp med tilsyn, slik vi har gjort med byggebransjen. Vår erfaring er at allmenngjøring er et bra redskap for å motvirke sosial dumping, sier Berit Bøe i Arbeidstilsynet i Oslo.

Hun er nasjonal programkoordinator mot sosial dumping, og med på å legge strategien for tilsynsprosjektene som settes i verk.

På regionalt nivå er det mange inspektører som jobber i forhold til landbruket. Indre Øst har rapporteringsansvaret videre oppover til programkoordinator.

Arbeidstilsynet startet sin tilsynsaksjon i landbruket i 2006.

– Generelt er forholdene blitt bedre, men vi ser fortsatt eksempler på sosial dumping i landbruket, konkluderer inspektørene. Så Arbeidstilsynet blir fortsatt i bransjen i 2009. Og det blir jo en særlig utfordring når overgangsreglene utløper i mai, sier Berit Bøe.

– Kommer det vedtak om allmenngjøring, setter vi i gang apparatet. Vi støtter alle tiltak som kan bidra til å redusere sosial dumping, lover hun.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.02.2009
14:50
16.12.2013 08:54Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Sp lover norsk vaksineproduksjon

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Bent Høie

Bent Høie

Leif Martin Kirknes

Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie


Flere saker