JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Liten brikke, store planer

Den lille, norske teknologibedriften Energy Micro skal knuse konkurrenter over hele verden med en liten brikke.

Bedriften kaster seg ut i kampen på verdensmarkedet med en liten mikrobrikke som har ultralavt strømforbruk. Den får hele fire ganger så lang batterilevetid som dagens mikrobrikker.

Med seg i kampen har de fått Innovasjon Norge, som skyter inn sju millioner kroner i det nye utviklingsprosjektet. Det er god drahjelp for en fersk gründerbedrift som i fjor hadde en omsetning på 16,5 millioner kroner.

Erobre verden

Mikrobrikkene fra Energy Micro er små, avanserte elektroniske hjerner som styrer operasjoner i alt fra mobiltelefoner til vaskemaskiner. I fjor lanserte bedriften verdens mest energivennlige mikrobrikker. De ble veldig populær på kort tid.

Nå følger selskapet opp med en ambisjon om å lage verdens mest energivennlige radiobrikker. De skal sende signaler over kortere strekninger, for eksempel fra en pulsmåler til selve pulsklokken.

Andre bruksområdene blir trådløse alarmsystemer, smarte sensorer og energiavlesningssystemer.

I løpet av bare ti år er målsetningen å erobre ti prosent av det enorme globale markedet for slike radiobrikker.

Hårete mål

– Det er et veldig hårete mål. Men hos oss sier vi ikke «hvis vi klarer det», vi snakker om «når vi klarer det», fastslår Geir Førre, gründer og daglig leder i Energy Micro, som skal utvikle produktene i samarbeid med et utenlandsk selskap.

Allerede med dagens mikrobrikker, vinner bedriften en ny kunde hver eneste dag.

Når en mikrobrikke koster mellom én og fem amerikanske dollar, og hver kunde i snitt kjøper 100.000 mikrobrikker, sier det seg selv at det er stort potensial i bedriftens produkter.

Visjoner

Gründer Geir Førre har store visjoner for firmaet: 2012 skal bli det første året med overskudd, og allerede i 2017 skal Energy Micro ha en årlig omsetning på mer enn to milliarder norske kroner.

Siden oppstarten i 2007 har bedriften utviklet 22 ulike produkter, ansatt 45 mennesker, åpnet kontorer over hele verden og mottatt en rekke internasjonale priser.

– Vi har løpt med stormskritt. Siden vi er et lite og ungt selskap, slipper vi å ha en tung, gammel organisasjon på slep. Det gjør oss mer innovative enn konkurrentene, sier Førre.

Hjelper fram samarbeid

Energy Micros internasjonale satsing er bare ett av 32 prosjekter som nå får støtte fra Innovasjon Norge. Til sammen deles det ut 75 millioner kroner fra på tampen av 2010.

Forutsetningen for å få tildelt denne såkalte IFU-OFU-støtten, er at en liten eller mellomstor bedrift går sammen med en stor privat bedrift (IFU) eller en offentlig institusjon (OFU) for å skape et helt nytt produkt eller tjeneste.

I løpet av 2010 har Innovasjon Norge delt ut hele 265 millioner kroner gjennom det såkalte IFU-OFU-programmet. (ANB)

Annonse
Annonse