JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO frykter vill vest

Nå er det ikke lenger forbudt å gi polakker 20 kroner timen på norske petroleumsanlegg. LO reagerer sterkt på det nye vedtaket i Tariffnemnda.

[Magasinett] LO har i flere år jobbet for å avskaffe sosial dumping på norske petroleumsanlegg på land, som Snøhvit, Mongstad og Kårstø. Nå kan dette arbeidet bli satt flere år tilbake.

Fra 2004 har det vært forbudt å lønne utenlandske ansatte under norsk tarifflønn på sju olje- og gassanlegg langs norskekysten. Mandag denne uka ble denne forskriften opphevet, og LO frykter lønnsdumping.

– Dette er et stort tilbakeslag i kampen mot sosial dumping, sier Knut Bodding, leder i LOs forhandlingsavdeling til Magasinett.

De store petrokjemiske anleggene på land har flere tusen ansatte, og svært mange av disse er utlendinger.

– Før forskriften i 2004 fant vi mye useriøsitet på petroleumsanleggene med folk som var underbetalt og jobbet altfor mye, sier Bodding.

Les hele saken i Magsinett

Lave lønninger

LO har jobbet for å videreføre forskriften som lovfester norsk lønn på petroleumsanleggene, men tapte da saken var oppe i Tariffnemnda mandag. I Tariffnemnda sitter LO, NHO og tre uavhengige representanter. LO var alene om å stemme for videreføring av norsk lønn for polakker og andre utenlandske arbeidstakere. Nå frykter LO ville tilstander på det store petroleumsanleggene.

– Jeg er redd for at den gamle vill vest-kulturen som var ute på anleggene kommer tilbake. Dette er sterkt beklagelig, sier Bodding.

LO peker blant annet på at arbeidsmarkedet i Europa er svært dårlig for tida.

– Tariffnemnda fatter vedtak basert på lov om allmenngjøring av tariffavtaler. Denne loven åpner for at norsk tarifflønn kan bli lovfestet innen visse bransjer og visse geografiske områder.

Les hele saken i Magsinett

LO tapte ytterligere en sak i Tariffnemnda mandag. Siden 2005 har norsk lønn vært lovfestet for elektrikere i Oslofjord-regionen. Det betyr at alle skal ha minstelønna i den norske tariffen, uavhengig av om de er organisert eller hvilket land de kommer fra. Flertallet i Tariffnemnda opphevet mandag denne forskriften, mot LOs ene stemme.

Tariffnemndas leder Håvard Holm var ikke tilgjengelig for kommentar tirsdag formiddag. (ANB)

Les hele saken i Magsinett

Annonse
Annonse