JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trygdekrav bør skjerpes

Nordmenn flest tror flere vil komme i arbeid dersom kravene for å motta trygd skjerpes.

Hele 66 prosent mener det vil hjelpe å skjerpe trygdekravene, viser en undersøkelse som Synovate har utført for Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO.

Derimot tviler de fleste på om lavere trygdesatser vil få flere over i jobb. Bare 38 prosent mener at lavere satser kan bidra til at færre går på trygd og flere kommer i arbeid, viser undersøkelsen.

Opplæring

– Da vi stilte spørsmålet for ett år siden var det 42 prosent som svarte det samme, så andelen har sunket, sier direktør Erik Dalen i Synovate, som er faglig ansvarlig for undersøkelsen.

– Langt flere har tro på mykere virkemidler. Ni av ti spurte mener opplæring, etterutdanning og bedre tilrettelegging i arbeidslivet har mer effekt. Nesten like mange peker på behovet for å begrense frafallet i skolen og aktiv oppfølging fra myndighetenes side, sier Dalen.

Positivt

– De tiltakene folk har mest tro på er jo også sentrale i avtalen om inkluderende arbeidsliv, IA-avtalen, som er en bred fellesdugnad for å redusere langtidsfraværet og avskallingen fra yrkeslivet, sier Svein Oppegaard, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO.

Han synes det er svært positivt at så mange av de spurte legger vekt på viktigheten av å begrense frafallet i skolen.

– 84 prosent tillegger dette stor eller ganske stor vekt. Folk flest har tydeligvis forstått at det ligger en stor fare i at så mange dropper ut av skolen, sier Oppegaard.

Å snu denne utviklingen mener han er avgjørende for en god rekruttering til arbeidslivet og for å trygge velferdsstatens økonomi.

Truer velferden

– Uten høy og dokumentert kompetanse vil vi i framtiden leve svært risikofylt, for kravene vil bare fortsette å øke. Andelen som står utenfor yrkeslivet kan ikke fortsette å stige, sier Oppegaard.

– Vi har bevilget oss stadig bedre velferdsordninger og skjøtet på med oljepenger. Men dagens ordninger er ikke bærekraftige, sier han og påpeker at tre bølger er særlig utfordrende: Eldrebølgen, migrasjonsbølgen og trygdebølgen.

– Hvis vi ikke gjør noe med dette, risikerer vi å havne i velferdsfellen, som betyr at vi ikke lenger vil ha råd til å holde det nivået vi har lagt oss på, sier Svein Oppegaard. (ANB)

Annonse
Annonse