JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp krever ny kraftpolitikk

Fremskrittspartiet mener statsministeren må varsle en ny kurs i kraftpolitikken i sin nyttårstale.

kjell.werner@anb.no

– Statsminister Jens Stoltenberg må vise at han lærer av egne og andres feil i energipolitikken. Det gjelder både for vannkraft og gasskraft, sier stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann viser til at det nå er ti år siden Stoltenberg brukte nyttårstalen til å avlyse videre satsing på vannkraft og fire år siden han signaliserte strenge krav for gasskraftverk. Nå mener Frp-talsmannen at Stoltenberg må endre kursen.

Innrømmet feil

Tidligere i desember innrømmet Stoltenberg til VG at det var feil å bygge ut Ormen Lange-feltet uten å sikre kraftforsyningen.

– Frp er enig i analysen, men savner en politisk konsekvens, sier Solvik-Olsen.

– Bondevik II-regjeringen ble handlingslammet i Ormen Lange-saken fordi Kjell Magne Bondevik ikke kunne akseptere nye gasskraftverk. Den politikken støttet også Ap og Sp i 2004. Jeg er glad for at Stoltenberg nå erkjenner at dette standpunktet var feil. Nå håper jeg Stoltenberg lærer av sine og andres feil. Hvis ikke, er hans selverkjennelse lite verdt og bare et symbol på hjelpesløshet, sier Frp-talsmannen.

Gass og vann

Solvik-Olsen viser til at heller ikke den rødgrønne regjeringen har tillatt løsninger som han mener burde vært på plass i 2004. Det gjelder både fullskala gasskraftverk og store vannkraftprosjekter.

– Det er bortimot pinlig av statsministeren å si at kraftkrisen i Midt-Norge skyldes feil beslutninger av tidligere regjeringer, når hans egen regjering ikke ville gjort noe annerledes, sier Solvik-Olsen.

– Under dagens regjering er samtlige fire gasskraftprosjekter i Midt-Norge lagt på is eller utsatt, påpeker han.

Et paradoks

– Regjeringen har i tillegg slått fast den ikke vil bruke en krone på å hjelpe med fullskala CO2-rensing i regionen, noe som utelukker at nye planer kan realiseres de nærmeste tiårene. Det er et stort paradoks for en region som eksporterer store mengder gass til gasskraftverk i andre land, sier han.

– Det var Stoltenberg som sa tiden for store vannkraftprosjekter er forbi. Hans regjering har vernet Vefsna og nektet debatt om vernede vassdrag. Dermed styrer Stoltenberg med stø kurs mot nye år med strømkrise og høye strømregninger for folk flest, sier Solvik-Olsen. (ANB)

Annonse
Annonse