JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik blir 2011

Norsk økonomi er i vekst, og vi aner opptakten til en solskinnshistorie neste år. Men ekspertene er bekymret for nye, truende uværsskyer over Europa.

Konjunkturbunnen i Norge ble passert i 2010. Men en sped oppgang kan raskt snus hvis det kommer nye tilbakeslag i internasjonal økonomi, fastslår Statistisk sentralbyrå (SSB) i sin siste økonomiske analyse i år.

For hver og en av oss kan ekspertenes spådommer for året som kommer oppsummeres slik: Fortsatt lav rente og noe tregere prisstigning vil sørge for at du også neste år får merkbart bedre kjøpekraft - selv om partene i arbeidslivet trolig kommer til å gå forsiktig fram i lønnsoppgjøret.

Peker oppover

– Det går veldig godt i norsk økonomi. Bedriftene i Regionalt nettverk er relativt optimistiske, leverandørindustrien opplever lysere tider på grunn av høy utbyggingstakt i offshoreindustrien, privat forbruk er på vei opp og boligprisene stiger, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til NTB.

Pilene peker definitivt oppover, bekrefter også finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap), som lover å kvittere med en finans- og pengepolitikk som ikke legger press på renta, mot at fagbevegelsen holder lønnskravene nede, slik den gjorde i 2010.

Mot slutten av året ser det ut til at gjennomsnittlig lønnsvekst i 2010 blir på 3,5 prosent. Neste år kommer den trolig til å ende på 3,4 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

LO vil ta ansvar

LO-leder Roar Flåthen har vært fagbevegelsens fremste talsmann for «ansvarlige tariffoppgjør» og spilte på lag da finansministeren inviterte til en ny solidaritetslinje i 2010. LO tar først og fremst prisstigningen og inflasjonen i betraktning når kravene utformes, ifølge Flåthen, som synes å mislike at begrepet «ansvarlig» gis samme innhold som «moderat» i lønnssammenheng.

– Det er dere i pressen som bruker uttrykket moderat. Vi vil ha et fornuftig oppgjør, vi. Dette handler om hvor mye det er forsvarlig å ta ut i lønnsøkning og økt kjøpekraft. Lønnsveksten har vært større i Norge enn hos våre konkurrenter, sier Flåthen.

Det som forstyrrer et ellers ganske positivt bilde er faren for et nytt kraftsjokk, slik vi fikk sist vinter. Når nye og rådyre strømregninger kommer i posten i januar og februar, kan det bidra til en oppbremsing i det private forbruket og dermed bremse inflasjonen på nytt.

Renta starter klatringen

Renta skal uansett opp i løpet av det kommende året, kanskje tre ganger 0,25 prosentpoeng før det er omme. Ekspertene NTB har vært i kontakt med, synes å være enige om at påtroppende sentralbanksjef Øystein Olsen kommer til å heve styringsrenten til Norges Bank over 2,5 prosent i 2011. I dag ligger den på 2 prosent. Et normalnivå antas ligge på minst det dobbelte.

– Mest sannsynlig vil vi få en renteøkning på vårparten og to før nyttår. Jeg tror vi går ut av året med en styringsrente på mellom 2,5 og 3 prosent, sier økonomiprofessor Ola Grytten ved Handelshøyskolen i Bergen.

Han får støtte av Erik Bruce.

Ekspertene til økonomimagasinet Kapital er litt mer forsiktige i sine prognoser. Lav rente og fortsatt stor usikkerhet hos handelspartnerne våre reduserer handlingsrommet til sentralbanksjefen. Den eksportrettede industrien kan bli hardt rammet hvis avstanden mellom det norske rentenivået og handelspartnernes blir for stor.

– Kapital tror på en styringsrente på 2,0 til 2,5 prosent, spår magasinet.

Europa truer

Det er nemlig fortsatt stor usikkerhet knyttet til verdensøkonomien. En marginalt lysere situasjon i Europa er svært skjør og kan rakne raskt hvis gjeldskrisen i Irland og Hellas sprer seg til større økonomier som Spania, Portugal og Italia.

Minimal risikovilje i kredittmarkedet vil i så fall ramme sterkt forgjeldede land. Stans i utlånsviljen i europeiske kredittmarkeder vil kunne utløse en ny finanskrise og ramme Norge hardt.

– Det er stor usikkerhet om vi får en ny finanskrise og en «double dip». Usikkerhet er det første jeg tenker på, svarte Ole Grytten da han ble bedt om å skissere opp de økonomiske utsiktene for Norge neste år. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse