JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyre kan bli valgvinner

Valgekspert Hanne Marthe Narud tror at Høyre vil gjøre et godt lokalvalg, dersom de høye målingene på riksplan holder seg utover året.

Det er et kjent fenomen at et parti som opplever sterk medvind i rikspolitikken, får en positiv effekt i lokalvalg, selv om sakene ofte er helt forskjellige fra dem som dominerer på nasjonalt nivå.

Narud sier det er noe nytt i norsk politikk at de to høyrepartiene vokser seg sterke samtidig og ikke på bekostning av hverandre. Det er riktignok en del velgervandring mellom H og Frp, men de får også mange nye velgere fra andre partier. Dette gjelder særlig Høyre.

– De to vokser på litt ulike premisser. Frp holder seg egentlig stabilt, og det i seg selv er ingen liten bragd. Partiet noterte sitt beste valgresultatet noensinne i valget sist høst. For Høyre skyldes framgangen andre forhold, sier Narud til NTB.

Slitasje

Hun peker på at regjeringsslitasje for de rødgrønne utvilsomt spiller en stor rolle, samtidig som sentrumspartiene ligger kollektivt nede.

– Høyre vil jo gjerne framstille det som om framgangen hovedsakelig skyldes økt oppslutning om egne politiske saker, men det er så langt ikke belegg for å hevde noe slikt. Det er heller ikke data som bekrefter fortolkningen om at velgerne ønsker en ideologisk kursendring, sier Narud.

At Frp holder seg stabilt høyt på meningsmålingene tilskriver hun at stridsspørsmål knyttet til integrering og islam holder seg konstant langt framme i nyhetsbildet.

Så lenge Høyres framgang i så stor grad skyldes andres elendighet, mener Narud at partiet ikke kan hvile på laurbærene. Men samtidig utelukker hun ikke at Høyre kan bryte 30-prosentgrensen.

– De har jo gjort det før, så det er ikke umulig. Men det kommer litt an på utviklingen for Frp. Det er vanskelig å se for seg at begge skal vokse ytterligere uten å spise mer av hverandres velgere, sier Narud.

Sykehus

Arbeiderpartiet tror valgforskeren vil slite med sykehus- og helserelaterte spørsmål helt fram til valget.

– Kanskje er sykehussakens mobiliseringskraft litt undervurdert. Mange føler at styringen er overlatt fagmiljøer og usynlig byråkrater. Her har regjeringen et stort pedagogisk problem. Helse kommer nesten alltid øverst på velgernes prioriteringsliste, og det blir lett en konflikt mellom sentrum og periferi. Helse er et vepsebol, sier Narud.

Men ellers er hun tilbøyelig til å være enig med statsminister Jens Stoltenberg når han sier at den politiske våren ikke ser spesielt tung ut.

– Uansett partifarge har alle regjeringer til enhver tid mange store saker å bale med. Det i seg selv er ikke uvanlig. Noen ligger i regjeringen, andre er sendt Stortinget. Hvor vanskelige de blir, er litt avhengig av hvordan mediene håndterer dem, sier Narud.

Den såkalte mastesaken, kraftutbyggingen i Hardanger, er en slik sak. Den kalde vinteren forsterker behovet for mer strøm og kan dempe motstanden mot mastene. Narud sier det blir spennende å se reaksjonene på ekspertutvalgene om en måneds tid.

Medfølelse

Senterpartiet er på grunnfjellet, men gjør det ifølge Narud alltid bedre i lokalvalg enn riksvalg.

– Det skal mye til at ikke det skjer også i år. Dessuten tror jeg det begynner å vokse fram en følelse blant folk flest om at nå har Liv Signe Navarsete blitt utsatt for nok. Mange synes nesten litt synd på henne. Hun har tatt hele belastningen for noe som var et organisasjonsanliggende, sier valgeksperten.

KrF er øyensynlig det eneste partiet som skifter leder i 2011. Knut Arild Hareide tar over et parti som er i utakt med de store velgerstrømningene. Narud tror han står overfor en bratt jobb.

– Både KrF og Sp er partier i forvitring, partier som ikke klarer å utvide sine velgergrunnlag. Begge blir assosiert med det som har vært, ikke det som ligger i framtiden. De har begge en enorm utfordring, sier valgforskeren. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse