JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dilemma venter Bjurstrøm

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) sier hun står overfor et dilemma når hun tirsdag vender tilbake til jobb etter to måneders sykmelding.

Dette er problemet: Hvordan få alderspensjonen til de uføre til å harmonere med pensjonsreformen når de ikke selv kan motvirke effekten av de såkalte levealdersjusteringene ved å stå lenger i jobb?

– Det ville være rart å skjerme en stor gruppe pensjonister fra regler som gjelder alle andre. Samtidig kan ikke uføre selv velge å jobbe lenger, og dette er et reelt dilemma som vi må finne en løsning på, sier Bjurstrøm til NTB.

Regjeringen skulle før jul ha lagt fram et lovforslag for Stortinget om ny uførepensjon og alderspensjon til personer som har vært uføre. Arbeidet er forsinket, først og fremst fordi det ikke er blitt enighet om hvordan de uføre skal skjermes mot levealdersjusteringer, som innebærer at opptjent pensjon deles på forventet levealder.

Gleder seg

I to måneder har svimmelhet som følge av prolaps i nakken holdt arbeidsministeren borte fra jobb. Plagene har fulgt henne i flere år, men bare unntaksvis har det vært nødvendig med sykmelding.

– Jeg gjorde en klassisk nybegynnerfeil som statsråd ved å jobbe ufattelig mye, uten å være flink nok til å trene og få tilstrekkelig med søvn. Dermed streiket nakken. Nå er jeg friskmeldt, og jeg gleder meg stort til å begynne å jobbe igjen, sier hun.

Da Frps Robert Eriksson i desember slo fast at Bjurstrøm måtte erstattes dersom hun ikke var tilbake like etter nyttår, gikk flere opposisjonspolitikere ut og tok henne i forsvar.

– Den støtten ble jeg veldig glad for, sier Bjurstrøm, som er forberedt på harde tak og mye kjeft i tiden som kommer. Forhandlingene om ny uførepensjon er bare én av flere krevende saker som venter på henne. Situasjonen i Nav er en annen.

– Jeg er trygg på at utviklingen går i riktig retning i Nav, men vi må være åpne om at det vil ta flere år før vi kan si at jobben er gjort og alt er på plass. En hovedprioritet er å få på plass et nytt IKT-system, men det vil nødvendigvis ta noe tid, sier hun.

Ikke overrasket

Bjurstrøm er ikke overrasket over signalene fra deler av fagbevegelsen som ønsker nye forhandlinger om pensjonsreglene for ansatte i stat og kommune.

– Det er ikke et tema som kommer overraskende på meg, nei. Og regjeringen er positiv til å gjøre endringer, men organisasjonene kan ikke forvente å beholde bruttogarantien samtidig som de får alle fordelene ved det nye systemet, sier Bjurstrøm.

Den såkalte bruttogarantien sørger for at offentlig ansatte er garantert minst 66 prosent av sluttlønna i pensjon livet ut. LO Stat har sagt at garantien er hellig, mens andre organisasjoner har vist vilje til justeringer.

– Regjeringen har aldri ønsket et eget pensjonssystem for det offentlige og et annet for det private, men slik er situasjonen per i dag, sier hun

Noe av det arbeidsministeren selv holder fram som det viktigste på agendaen, er å sørge for at unge uføre kommer seg ut i arbeidslivet. NHO-sjef John G. Bernander krever i et intervju med VG kutt i antallet uføre, men Bjurstrøm har en annen tilnærming.

– Norge er blant landene i verden med høyest sysselsettingsrate, men uføre blir ikke friskere av at vi tar fra dem ytelser. I stedet må vi hjelpe de som kan jobbe, ut i arbeidslivet. Ingen velger et liv på trygd, sier Bjurstrøm. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse