JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jens advarer mot svartmaling

Statsminister Jens Stoltenberg liker dårlig NHOs bruk av begreper som trygdebølge og velferdsfelle.

bjorn.erik.dahl@anb.no

NHOs årskonferanse i Operaen i Oslo onsdag bærer negative overskrifter som trygdebølgen, velferdsfellen, farvel til velferden og marsjen ut av arbeidslivet. En slik beskrivelse av situasjonen er ikke statsminister Jens Stoltenberg enig i.

– Jeg mener at man skal unngå å svartmale. Det er svartmaling å snakke om en marsj ut av arbeidslivet. Vi har fått folk inn i arbeidslivet. Vi er jo på verdenstoppen i andel folk som er i jobb, og det har også vært en fantastisk økning i antall sysselsatte. Nordmenn sitter ikke i godstolen, de er i jobb, sammenlignet med så godt som alle land i verden, sier Stoltenberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– For lite inkluderende

Men Stoltenberg understreker at han heller ikke er noen tilhenger av å skjønnmale utviklingen.

– Det er en utfordring at vi har et økende antall mennesker på ulike helserelaterte stønader. Men dette henger også sammen med at vi har flere i jobb. Har vi flere i jobb, blir det også flere sykmeldte. Uføretrygd er også knyttet til arbeid, og halvparten av de på uføretrygd er over 60 år. Velferdsfelle og trygdebølge er dårlige begreper, sier statsministeren.

– Hva er det største problemet når det gjelder å få flere i arbeid, for sjenerøse trygdeordninger eller et ekskluderende arbeidsliv?

– Vi har et arbeidsliv som er for lite inkluderende. Det jobber vi med nå, blant annet med å kombinere at flere skal kunne være i litt jobb samtidig med det å motta ulike stønader. Det fine med pensjonsreformen, er at det blir mye lettere å kombinere jobb og det å være pensjonist fra fylte 62 år. Når det gjelder sykelønn, blir det mer gradert sykmelding. Folk er ikke 100 prosent frisk eller 100 prosent syk, men delvis sykmeldt og delvis i jobb. I uføreordningen ser vi på hvordan vi kan bidra til at folk ikke trenger å være 100 prosent ufør eller 100 prosent i jobb. Løsningen er et trygde- og velferdssystem som gjør det lettere å kombinere ulike ordninger og jobb, sier Stoltenberg til ANB.

– Verdifull arbeidskraft

– Hva skal du gjøre for å få arbeidsgiverne til å ansette flere som ikke er 100 prosent effektive i jobben?

– Dette handler om holdninger. Både offentlige og private arbeidsgivere må gå i seg selv. Noe av utgangspunktet er dessuten at Norge kommer til å mangle arbeidskraft. Eldre arbeidstakere har masse erfaringer og kunnskaper. Det var derfor jeg brukte Egil Drillo Olsen i nyttårstalen, som et eksempel på at også eldre kan bidra med mye. Vi må få fram at det er snakk om verdifull arbeidskraft for bedriftene.

– De har mye å vinne og tjene på å ta denne arbeidskraften i bruk, understreker Jens Stoltenberg.

Kvalifiseringsprogrammene og opplæring er også viktig for å gi folk kompetanse slik at de kan yte mer i arbeidslivet, mener Stoltenberg.

– Ordninger med større grad av gradert sykmelding fører til at de som sliter kan være noen dager i jobb, og noen dager sykmeldt. (ANB)

Annonse
Annonse