JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bekken og Strøm-konflikten

Dette er saken:

– Fellesforbundet og HK fremmet krav om tariffavtale med Bekken og Strøm på Gjøvik i 2008. Kravet ble avvist. I bedriftens svarbrev het det blant annet: «Det er vår klare oppfatning at bedriften stiller fritt og ikke kan pålegges å inngå noen tariffavtale med deres forbund. Vi forholder oss til dette og er prinsipielt imot enhver pålagt og ufrivillig avtale. Basert på dette stiller vi oss totalt avvisende til deres henvendelse.»

– Etter dette ble saken liggende i dødvannet til forbundene trappet opp presset mot bedriften høsten 2010.

– I september ble det kjent at Bekken & Strøm mistet en kontrakt med entreprenørselskapet Veidekke verdt 60 millioner kroner fordi bedriften ikke vil inngå tariffavtale. Veidekke følger ILO-konvensjon nr 94 og forlanger at leverandører følger gjeldende tariffavtaler. – Det at vi sier nei takk til så store kontrakter, viser vel bare hvor viktig prinsippet om ikke å inngå tariffavtale er for oss, sa daglig leder Sven G. Strøm til Oppland Arbeiderblad da saken ble kjent.

– I oktober 2010 ble Fellesforbundet og HKs krav om tariffavtale brakt inn for meklingsmyndigheten, uten at det førte til noe resultat.

– Etter den mislykte meklingen varslet forbundene streik fra 22. november. Bekken og Strøms advokat hevdet plassoppsigelsen var ulovlig og truet med erstatningskrav hvis streiken ble iverksatt.

– LOs advokater svarte med å bringe saken inn for Arbeidsretten. Torsdag 25. november avsa Arbeidsretten sin dom: Plassoppsigelsen ble kjent gyldig, og dagen etter gikk 19 ansatte ut i streik.

– 22. desember varslet Transportarbeiderforbundet og HK sympatiaksjoner for å øke presset på bedriften. De to forbundene varslet at vel 500 ansatte i seks spedisjonsfirmaer vil nekte å håndtere transportoppdrag til og fra Bekken og Strøm fra og med 13. januar.

– I et brev til bedriften varslet forbundene samtidig at dersom tariffavtalen ikke blir undertegnet, vil de 10. januar vil gå ut med en oppfordring til tillitsvalgte og ledere i alle landets bedrifter, private og offentlige, om ikke å inngå eller fornye avtaler om kjøp av arbeidstøy fra bedriften.

– 5. januar svarte Bekken og Strøm ved å saksøke LO, Fellesforbundet og HK for brudd på boikottloven. Saken skal behandles i Oslo tingrett 17. og 18. januar. LO og forbundene har utsatt boikotten og sympatistreiken til 27. januar. Da vil en rettskraftig dom foreligge.

Dette er bedriften:

– Bekken og Strøm AS driver med salg av yrkesklær og trykker også firmalogoer og lignende på klærne.

– Konsernet har i alt 85 ansatte. I 2009 omsatte det for 155 millioner kroner og fikk et overskudd på 10,4 millioner kroner.

– Hoveddelen av virksomheten foregår ved den konfliktrammede bedriften på Gjøvik, der 62 av de ansatte jobber. Konsernet har i tillegg datterselskaper/avdelinger i Bergen, Mo i Rana, Oslo og Sandefjord.

– Daglig leder er Sven Georg Strøm, som også kontrollerer holdingselskapet som eier 95 % av aksjene i Bekken og Strøm AS.

Annonse

Flere saker

Annonse