JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mange venter på enerom

6,3 prosent av sykehjemsplassene i Norge er på dobbeltrom.

Det til tross for at de ni siste helseministrene har lovet enerom til alle.

Tall fra 2009 viser at eneromsdekningen ved norske sykehjem nå er på 93,7 prosent, skriver Aftenposten. Det betyr at 2.569 eldre må dele rom med andre.

I Oslo er andelen som må nøye seg med plass i dobbeltrom høyere. 8,4 prosent av de eldre delte 5. januar i år rom med andre, viser tall fra Sykehjemsetaten.

– Dette er verken et verdig eller forsvarlig tilbud, sier institusjonssjef Øyvind K. Jørgensen på Ammerudhjemmet.

Helse- og sosialombud i Oslo, Anne-Lise Kristensen, er enig.

– Bare de som ønsker det skal bo på dobbeltrom. Sykehjemsrommet er deres private hjem, sier hun.

Det samme mener helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

– Normen skal være at når du bor på et sykehjem er det hjemmet ditt, og da skal du kunne ha et enerom hvis du ikke har en ektefelle eller andre nære som du ønsker å bo sammen med, sier hun.

– Men det er en misforståelse at eneromsdekningen skal være 100 prosent for at kommunene har full eneromsdekning. Snarere har vi ønsket å legge til rette for at ektefeller og andre som ønsker å bo sammen skal ha anledning til det, og at enerom skal være et tilbud til beboere med varig opphold i institusjon og som ønsker det, sier Strøm–Erichsen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse