JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En vanskelig utgift

– Allmenngjøringen har verftet stort sett tatt regningen for. Den ga en uforutsett kostnad som er vanskelig for mange verft, sier direktør Einar Myklebust ved BG Halsnøy.

Alle kontraktene som nå utføres på BG Halsnøy var inngått lenge før allmenngjøringen av Verkstedoverenskomsten 1. desember 2008.

I de aller fleste tilfellene har ikke kostnadene blitt inndekka i disse kontraktene, og verftet har betalt lønnsøkningen, også for underleverandørenes folk.

Marginale kontrakter

– Hva har dette kostet verftet? Einar Myklebust har ikke noe tall for dette.

– Men mange verft arbeider på heilt marginale kontrakter. Det har vært og kan komme flere konkurser i næringen, og å få uforutsette utgifter som dette tredd nedover ørene er alvorlig, sier han.

Ingen oppdrag

Situasjonen for BG Halsnøy er at verftet ikke har nye oppdrag når skipet som er under arbeid er ferdig i mai.

– Alle verft er under et veldig press, sier Myklebust.

– Vi har muligheter, men bankene gir jo ikke lån. De ser at mange av kontraktene er marginale, og under påskudd av finanskrisa har banker også trukket seg fra inngåtte finansieringsavtaler. Selv rederne går nå med lua i hånda til bankene for å få lån.

Skarp konkurranse

– Verftene skulle kanskje ikke gått inn på så dårlige kontrakter? – Vi må jo se hvem vi konkurrerer mot. Norske verft har vært i god posisjon når det gjelder offshoreskip, men nå går flere og flere av disse kontraktene også til Østen og til Spania.

Grunnen til dette er at alle tjenester har økt voldsomt i pris under presset i bransjen de siste årene. Alle skal jo ha sitt. Derfor har konkurransesituasjonen blitt verre, mener Myklebust.

Annonse
Annonse