JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever skjerpet dekkontroll

Frps Bård Hoksrud mener det er uakseptabelt at utenlandske vogntog kjører dårlig skodd rundt på norske vinterveier.

martin.andersen@anb.no

– Vi kan ikke la disse dødsfellene kjøre rundt på veiene, mens kontrollørene sitter inne i varmen. Vi vet på forhånd hvordan været blir, og da er det bare for Statens vegvesen og politiet å ligge i forkant, sier stortingsrepresentant Hoksrud til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han har derfor bedt samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) om en forklaring på hva hun vil gjøre for å sørge for økt trafikksikkerhet knyttet til utenlandske vogntog. Han viser til tall som sier at 113 vogntog laget kaos på veiene i Nordland og Sør-Troms i tiden før jul, og at 70 prosent av disse er utenlandske.

Har tatt grep

Meltveit Kleppa skriver i sitt svar til Hoksrud at det er snakk om 62 hendelser med stengte veier, og at i 30 prosent av disse var utenlandske kjøretøy involvert. Og hun hevder også å ha tatt grep.

– Det er iverksatt konkrete tiltak for å forhindre at tunge kjøretøy skaper problemer i vintertrafikken, fastslår Meltveit Kleppa, og viser til at det blant annet skal nedlegges bruksforbud om kjøretøyet ikke er godt nok skodd.

Ikke fornøyd

Men Hoksrud er ikke fornøyd med svaret.

– Hun må gjerne si at det blir gjort tiltak. Men det ligger jo strødd utenlandske vogntog i norske grøfter så snart det blir vinter. Her må man bli strengere, krever Frps transportpolitiker.

I 2006 lovet daværende samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) at kjøretøykontrollen ved grenseovergangene og fergeleiene inn i landet kom til å bli skjerpet.

– Dette har ikke blitt fulgt opp, mener Hoksrud og frykter det samme skjer igjen.

Torsdag ble 17 vogntog nektet å kjøre videre da de ankom Kristiansand med danskebåten.

– Viser ikke dette at problemet blir tatt på alvor?

– Det er bra at disse ble stanset. Men nå har snøværet vart en stund. Vegvesenet og politiet burde stanset mange flere for lengst. Senest for få dager siden måtte et polsk vogntog hjelpes to ganger med bare et par timers mellomrom, sier Hoksrud til ANB.

Vil kreve kunnskap

Han mener det ikke bare er utstyret som svikter hos utenlandske vogntog. Også sjåførenes manglende ferdigheter på vinterføre går ut over andre trafikanter. Derfor ønsker han at utenlandske sjåfører må dokumentere kunnskap om vinterkjøring, kjettinger og fjelloverganger før de får kjøre i Norge vinterstid.

– Den tanken har jeg slett ikke lagt fra meg, faslår Hoksrud, som også lurer på hvorvidt toakslede kjøretøy i det hele tatt bør få kjøre på fjellovergangene vinterstid.

– Det er en debatt vi kanskje bør ta, sier han. (ANB)

Annonse
Annonse