JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skuffet over kraftmotstand

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) er skuffet over motstanden som kraftlinjesaken i Hardanger møtte i fjor sommer.

– Jeg synes det er tankevekkende hvor mange som ikke har tatt inn over seg betydningen av å ruste opp kraftnettet for å møte klimautfordringene, sier Riis-Johansen til Klassekampen.

Han vil ikke si noe konkret om saken i Hardanger, men slår fast følgende:

– Vi skal kable masse, vi. Men vi kabler ikke av estetiske hensyn, bare dersom det er nødvendig av hensyn til naturmangfoldet, sier Riis-Johansen.

Han mener at folk må tåle å se vindmøller, vannkraftverk, bølgekraftverk og kraftlinjer hvis landet skal satse på fornybar energi. Det er naivt å tro at man kan satse på fornybar energi uten å ruste opp kraftnettet, mener statsråden.

– Å bygge ut fornybar energi uten å bygge kraftlinjer, er som å kjøpe ny bil uten å ha veier å kjøre den på. Dersom vi skal oppnå de ambisiøse klimamålene vi har satt oss, er vi nødt til å sette naturen i arbeid, sier Riis-Johansen.

Ulvik-ordfører og kraftmastmotstander Mona Haugland Hellesnes (V) mener Riis-Johansens budskap er interessant.

– Jeg tolker det som et positivt signal når han sier at sjøkabelen ikke kan bli regelen over hele landet, sier hun. Hun tolker Riis-Johansens utspill dit hen at sjøkabel kan aksepteres i Hardanger, men at det ikke må bety at all kabling i framtiden må være i bakken andre steder. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse